24 februari 2020

Beren en Walvissen

Op 1 oktober 2019, inmiddels alweer meer dan 4,5 maanden geleden, gingen we op beren- en walvissensafari. We verbleven toen in Tofino, een heel klein havenstadje ten westen van Vancouver Island, inderdaad... West-Canada.
We schreven er DIT BLOGBERICHT over... spijtig genoeg zijn de fotolinks die in het bericht staan al verlopen, maar ja het lukt ons niet anders...

Enfin, 
we hebben, eindelijk, onze filmpjes hiervan op ons YouTubekanaal (link) gezet. In dit bericht delen we de filmpjes van de berensafari.

Deze beer rook waarschijnlijk een andere beer in de buurt, daarom dat hij steeds naar de bosjes keek en "rook"...


Dit schreven we er over in het blogbericht:
"... Die "bear watching tours" worden steeds bij laagwater gehouden. De stranden, met dikke keien en rotsblokken, liggen dan tijdelijk 'bloot'. De garnalen, krabben en andere beestjes die op en tussen die keien zitten, komen zo bloot te liggen en vormen een waar visbanket voor de beren die op de eilandjes leven. Die beren zijn allemaal "zwarte beren"... en deze zijn allemaal ook echt zwart van kleur en wat kleiner dan hun soortgenoten op het Canadese vasteland. De beren kunnen van het ene naar het andere eiland in de buurt zwemmen, maar van Vancouver Island tot het vasteland is te ver voor hen, waardoor hun soort zo zwart en iets kleiner blijft.
We hadden nog niet veel geluk gehad met het 'spotten' van beren in Canada. Die ochtend, voor ons vertrek, stond onze "berenteller" op één... 's middags stond die op vijf! We zagen die ochtend vier mannetjes op verschillende eilanden. De afstand tot de beren was tot op minimum 200 à 300 meter afstand, om hen niet te storen. We weten echter zeker dat het mannetjes waren omdat er geen jongen bij de beren waren (en omdat de kapitein ons dat zei, natuurlijk)... wat echt heel bijzonder was, was dat ze echt allemaal een héél ander "gezichtje" hadden... al kregen we dat niet vaak te zien omdat ze steeds naar de keien keken, ze omduwde, verlegde op zoek naar diertjes. Het karakter van de dieren verschilde ook van elkaar: er waren er die heel rustig en heel zorgvuldig te werk gingen en er waren er die veel ongeduldiger waren en maar wat "in het rond" stenen omdraaiden... Bijzonder! ...
"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten