05 december 2018

3e avond en nacht op de Lofoten

Het had op maandag 3 december jl. de hele dag geregend, gegoten en gemiezerd op het Oost-eiland van de Lofoten, "Austvågøy" (lees meer HIER). We hadden de hoop op noorderlicht voor die avond eigenlijk ook al opgegeven. Er hingen immers dikke regenwolken...

...maar toen ineens, rond 17u15, trok de hemel open en was het klaar...
...en jawel hoor, daar was het weer, "aurora borealis" (of te wel gewoon: het noorderlicht)! We zagen verschillende fel witte brede "banen" in het noorden, noordoosten en boven ons... en inderdaad op foto wordt dit... groen (zie foto 1)

Om 20u werden we, samen met twee andere koppels, bij Rob en Therese verwacht voor een lezing over het noorderlicht. Rob en Therese hebben een oud gemeenschapshuis met een bühne en zaal zodanig omgevormd dat hun gasten op de voormalige bühne verblijven en dat de locatie waar voorheen het publiek zat, een zaaltje is geworden voor de lezingen en met informatie over het noorderlicht en het Polarlightcenter.

De gegeven lezing was echt heel interessant. We leerden echt héél veel bij over het noorderlicht, maar daardoor ook over de zon.
Rob vertelde dat er noorderlicht komt doordat de gaten die in de corona ontstaan zonnewind doorlaten en die zonnewind in de atmosfeer van de andere planeten terecht komt (foto 2). Blijkbaar is er ook geen noorderlicht zichtbaar op de noordpool. Aangezien de noordpool niet gelijk is aan de magnetische noordpool is de locatie waar het meest noorderlicht voorkomt ook niet op alle plaatsen even ver van die noordpool af. Het is eerder ovaal van vorm dan rond. Zo vernamen we ook dat we, als we in september 2019 in Canada zitten we daar ook noorderlicht kunnen waarnemen! Woehoe! Dat gaan we het zeker ook proberen te spotten! Wat we eerder dachten, dat er op de Lofoten een bepaald magnetisch veld is waardoor er daar meer noorderlicht te zien is, is niet waar. Dit "magnetisch veld" is er ook op IJsland, in Lapland, in Canada ed.
RECHTZETTING: We hebben verder ook gehoord dat er de 5e een zonne-uitbarsting voor gaat doen. Dit geeft extra veel en mogelijk bijzondere noorderlichtactiviteit... maar dat is pas twee dagen nadien zichtbaar... dan zijn we nét weg... máár Rob voorspelde voor woens- en donderdag ook nog mooie shows... We hopen op heldere hemels!


Interessante sites voor het weer en noorderlicht in Noorwegen (en daarbuiten en meer) die we leerden kennen of die we zelf al gevonden hadden:
Na die activiteit van na 17u was de noorderlichtactiviteit de hele avond en nacht verder nog best hoog (zie foto 3)... maar aangezien het dikke wolkenpak na 18u weer van de partij was, was er 's avonds en 's nachts niks meer te zien was... enkel dikke wolken...
Jammer, maar helaas...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten