Kim De Witte (Pensioenexpert PVDA, Voorzitter PVDA Limburg, KULeuven Pensioenrecht):
"Ik krijg nu al heel de dag vragen over de zware beroepen. “Kim, wat vind jij van het wetsontwerp dat op tafel ligt?” En ik zie de N-VA en OpenVld weer fulmineren in Villa Politica dat het allemaal niet ver genoeg gaat. Welnu, ik denk dat we ons in ieder geval niet mogen laten verdelen. De regering stuurt daar keihard op aan. Het is belangrijk om deze discussie in het juiste kader te plaatsen.
1️⃣ Het eerste punt is en blijft dat zowat alle beroepen te zwaar zijn om te werken tot 67jaar. Ja, de gemiddelde levensverwachting is gestegen. Maar dat wil niet zeggen dat wij nu allemaal zouden kunnen werken tot 67 jaar. De gemiddelde levensverwachting is gestegen omdat er minder mensen voortijdig sterven. Er zijn nu meer mensen die een volledig leven leiden. Daardoor wordt de bevolking ouder. Maar de mens wordt niet ouder, en zeker niet in goede gezondheid. Als mens zijn wij nog altijd even snel versleten. Het is geen toeval dat de pensioenleeftijd van oudsher tussen 60 en 65 jaar ligt: de overgrote meerderheid van de mensen zijn dan moe en opgewerkt, ook vandaag nog. Zij kunnen het ritme niet meer aan. Als we een beetje rust en vrijheid willen overhouden aan het einde van ons leven, dan moet de uiterste pensioenleeftijd gelijk blijven aan 65 jaar. Mensen verplichten om te werken tot 67 is een absurditeit, zwaar of geen zwaar beroep. Kunnen we daarover akkoord gaan?
2️⃣ Ten tweede is ook de optrekking van het vervroegd pensioen naar 63 jaar onaanvaardbaar. Temeer omdat je 42 jaar gewerkt moet hebben alvorens op 63 te mogen gaan. Maar heel veel mensen geraken niet aan die 42 jaar. Dat is zo voor één op twee vrouwen. Niet omdat zij niet zouden werken, wel omdat zij nog altijd meer voor de kinderen zorgen, het huishouden, hulpbehoevende ouders of familieleden. Vrouwen die niet aan 42 loopbaanjaren geraken, zullen vanaf 1 januari 2019 moeten doorwerken tot 64 of 65 jaar. En binnenkort tot 66 of 67 jaar. Dat is onaanvaardbaar, zwaar beroep of niet. Kunnen we daarover akkoord gaan?
3️⃣ Ten derde hebben we nood aan fatsoenlijke landingsbanen, zwaar beroep of niet. De regering Di Rupo heeft de landingsbanen vanaf 50 jaar geschaft. Deze regering heeft ze afgeschaft vanaf 55 jaar. Voortaan moet je 60 zijn voor een landingsbaan. Dat is te gek voor woorden. “Werkbaar werk”, zegt N-VA. Maar ze doen net het tegenovergestelde. Ze hebben geen enkel benul van wat het betekent om een leven lang te werken in ploegenarbeid, te sleuren met paletten van honderden kilo’s, te zorgen voor kinderen, ouderen en zieken. Landingsbanen moeten toegankelijk blijven vanaf 55 jaar. Kunnen we daarover akkoord gaan?
Als we akkoord zijn over deze drie principes – recht op pensioen vanaf 65 jaar, op vervroegd pensioen vanaf 60 en op een landingsbaan vanaf 55 jaar – dan kunnen we discussiëren over de zware beroepen. Ondanks het feit dat de gemiddelde levensverwachting is gestegen en meer mensen nu een volledig leven leiden, zijn we nog lang niet gelijk voor de dood. Een minister leeft op zijn zestigste gemiddeld nog 20 tot 30 jaar. Een arbeider amper 10 tot 15 jaar (!) Als we gaan kijken naar de levensverwachting in goede gezondheid, dan zijn die verschillen nog veel groter. Een arbeider zonder diploma blijft gemiddeld gezond tot zijn 50ste, een minister tot zijn 75ste (!) De verschillen zijn enorm. Dat Vincent Van Quickenborne en Alexander De Croo daar maar eens een tweet over maken. De verschillen hebben veel te maken met de arbeidsomstandigheden. Daarom moeten een aantal mensen met een zwaar beroep vroeger op pensioen kunnen gaan.
Beantwoordt het wetsontwerp voor de publieke sector aan bovenstaande beginselen? Volgens mij niet, want:
▶️ Heel veel mensen gaan nog steeds pas op 67 jaar met pensioen mogen gaan. Maar zowat alle beroepen zijn te zwaar om te werken tot 67. Dit wetsontwerp verandert daar niets aan. Integendeel, het betonneert impliciet de 67 jaar.
▶️ Niemand zal nog mogen gaan vóór 60 jaar. Dat zal ook gelden voor de private sector. Het brugpensioen op 58 jaar diende net om mensen die erg vroeg zijn beginnen werken en die minder lang in goede gezondheid verkeren, wat extra rust en vrijheid te geven aan het einde van hun leven. Dat wordt nu afgeschaft. Iemand die op 14 is begonnen, zal 46 jaar moeten werken om op pensioen te mogen gaan. Hoe absurd is dat?
▶️ Voor heel veel mensen blijft de lijst van zware beroepen erg mager. Bijvoorbeeld: een leerkracht lager onderwijs, een arbeider die werkt op hoogspanningslijnen, een veiligheidsbeambte die gedetineerden vervoert van en naar de gevangenis, opvoedend hulppersoneel in kleuter-, beroeps- en bijzonder onderwijs. Zij krijgen allemaal 1 criterium toegewezen. Zij zullen dus allemaal 40 jaar moeten werken om ... op hun 63ste met pensioen te mogen gaan! Is dat “mensen met een zwaar beroep betere pensioenvoorwaarden geven”, zoals de minister zegt? Ik denk het niet. Velen gaan 3, 4 of 5 jaar langer moeten werken.
▶️ En last but not least: de extra tijd of punten die je krijgt tijdens de jaren dat je een zwaar beroept uitoefent zal niet meer meetellen voor het bedrag van je pensioen. Dit zal alleen nog meetellen om vroeger te mogen gaan. Met andere woorden: als je stopt na 40 jaar zwaar beroep, dan zal je 10 procent pensioen verliezen in vergelijking met vandaag. Dat zal ook in de private sector zo zijn. Vandaag kan je op brugpensioen gaan en bouw je verder pensioen op. Via de zware beroepen regeling ga je in de toekomst rechtstreeks op pensioen gaan en bouw je niets meer op. Gevolg: tien tot vijftien procent minder pensioen per maand. Bedankt, N-VA, OpenVld en CD&V!
Dit heeft niets te maken met rechtvaardigheid. Pensioenminister Bacquelaine zegt op de voorpagina van De Tijd: “Dit is een belangrijke stap om mensen met een zwaar beroep betere pensioenvoorwaarden te geven”. Maar dat is een valse en leugenachtige verklaring. Mensen met een zwaar beroep gaan via deze regeling langer moeten werken voor minder pensioen. Dat is de waarheid. De regering heeft nu al gezegd dat ze met deze hervorming op termijn 2,5 miljard euro wil besparen.
Beste vrienden en vriendinnen, het recht op rust en vrijheid aan het einde van ons leven is een grondrecht. Voor ons allemaal. Deze regering probeert dat af te pakken. Stapje voor stapje, van ons allemaal. Als we dit laten passeren, dan stopt het daar niet mee. Binnen de kortste keren volgt de ziekteverzekering. Daarna ons onderwijs. En dan de rest van de openbare dienstverlening.
Daarom zeg ik: handen van ons pensioen!
👊 Onze pensioenen zijn wél betaalbaar, als we de welvaart eerlijker verdelen.
👊 Zowat alle beroepen zijn te zwaar om te werken tot 67 jaar. Weg daarmee.
👊 Het wetsontwerp dat nu op tafel ligt, doet de zwaarste beroepen langer werken voor minder pensioen. Dat is voor velen gewoonweg niet te doen!
www.blijfvanonspensioen.be"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten