19 maart 2018

Dag 1 & 2 op Cuba : Havana

Vorige week zaterdag, 10 maart '18, vlogen we vanuit Schiphol naar Havana Airport. We vertrokken rond 12u30 en door het tijdsverschil (toen zes uur) landden we rond 17u op Cubaanse bodem. Alles verliep, toen we uiteindelijk toch een plekje naast elkaar kregen, naar wens. We werden opgewacht in de aankomsthal en een taxi bracht ons naar ons hotel, Park View Hotel, in het centrum van Havana (door de Cubanen "La Habana" uitgesproken én geschreven). We besloten die zaterdagavond niets meer te gaan doen: We waren moe, waren rondgegeten van de KLM-catering en wilden liever de volgende ochtend vroeg, fris en fruitig op pad gaan.
Die eerste nacht in Cuba ging er de "zomertijd" in. Het tijdsverschil werd een uurtje minder groot.

Na het ontbijt vertrokken we, zondag 11 maart, op verkenning door Havana. Ine had op voorhand al goed 'bestudeerd' wat zeker de moeite was en wat niet, om op die manier zo veel als mogelijk uit die éne dag dat we in de Cubaanse hoofdstad waren te halen. Musea, galerijen en andere bezochten we niet, rondwandelen, -neuzen en sfeer proeven deden we des te meer.

We startten onze rondwandeling in "La Habana Vieja", het "oude Havana". Vanuit ons hotel, dat aan de rand van oud-Havana ligt, liepen we naar "Plaza 13 de Marzo", "Plaza de Catedral" en "Plaza de Armas". De gebouwen op deze drie pleinen zijn barok en neoklassiek van stijl - als gevolg van de Spaanse en Engelse bezetting - en zijn pastelkleurig. Al wandelend van het ene plein naar het volgende viel het op dat er veel kleine, groene, schaduwrijke pleintjes in Havana liggen. In deze pleintjes staan  ook steeds kunstwerken... omdat binnen het socialisme cultuur erg belangrijk is.

Eén bepaalde straat in dit oude stadsgedeelte, namelijk Calle Obispo, bevat erg veel mooie en bijzondere gebouwen. Tegenwoordig hebben de gebouwen allerlei functies: winkels, musea, restaurants enz.

Na de "Plaza de San Francisco" liepen we naar de "Plaza Vieja" (foto 1), waar we een koffietje dronken. De kleuren van de gebouwen op dit laatste plein zijn feller dan de eerdere pastelkleurige gevels die we zagen.

In het gedeelte van oud-Havana waardoor we daarna liepen, waren minder onderhouden en bevat minder "extreem uitbundige" gebouwen. Hierdoor liepen er zo goed als geen toeristen meer rond en liet het een veel authentieker beeld zien van het gewone leven in Havana dan op de eerdere plekjes waar we liepen. De sfeer was er rustig en de mensen waren vriendelijk... erg aangenaam... net als het weer ;o)

 Het laatste wat we bezochten in "Havana Vieja" was de "Paseo de Martí", of "Prado" genoemd. Deze chique boulevard, tussen het oude en "nieuwe" stadsgedeelte, bevat 'grootse' gebouwen en heeft, in een lang gedeelte van de straat, tussen de rijstroken een strook groen, wandel- en rustgedeelte met onder andere kunstenaars die er hun werken verkopen... zoals de Ramblas in Barcelona, maar dan aangenaam, rustig en zonder lastigvallen.

Op en rond de Prado in de buurt van het "Capitolio", het "Gran Teatro de la Habana", het "Centro Asturiano" en "Parque Central" konden we onze ogen uitkijken: Er reden en stonden heel veel typische "Cubaanse" oldtimers (oude Amerikaanse "sleeën", zie foto 2) als taxi's maar ook van particulieren, cocostaxi's (prentje), fietstaxi's, paardenkoetsen-taxi's enz.

We besloten om niet naar het "Castillo de los Tres Reyes del Morro" en "Fortaleza de San Carlos de la Cabaña", aan de andere kant van het toegangskanaal tot Havana, te gaan omdat de afstand toch wel ver was en we waarschijnlijk vanaf de zijde waar wij stonden, het begin/einde van de "Malecón", meer zagen dan op die andere zijde... bovendien hadden we niet eindeloos tijd aangezien we om half 4 onze huurwagen af moesten halen.

We liepen "Havana Vieja" uit en wandelden verder over de "Malecón", "Centro Habana" in. In dit 'nieuwe' Havana is op zich, naar onze mening, niet zo heel veel te zien, op "Callejón de Hamel" na.
Dit is een straatje en enkele bars/restaurants, waar in eerste instantie een Cubaan met zwarte voorouders (afkomstig van Afrikaanse slaven dus) kunstwerken plaatste. Hieruit groeide een hippe verzamelplaats voor Afro-Cubanen, voornamelijk studenten, waar altijd wel iets te beleven valt: muziek, beeldende kunst, muurschilderingen en dergelijke.

Na een drankje wandelden we verder naar een volgende gedeelte van Havana, namelijk "Vedado". Via de hoofdstraat liepen we langs onder andere "Parque don Quichote" (een 'link' naar onze Spanje-reis van '06) en, een heel eind verder, "Plaza de la Revolución". Op dit 'plein van de revolutie' staat een soort toren van 109 meter hoog, het "Martí Monument", ter ere van José Martí. José Martí is één van de bezielers van de eerste Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog. Twee belangrijke figuren uit de meest recente Cubaanse revolutie (info), Fidel Castro en Che Guevara, staan afgebeeld op twee gevels die grenzen aan het "Plaza de la Revolución" (foto 3).

Het was ondertussen 15u geworden. Op een half uur zouden we te voet aan het autoverhuurkantoor geraken, maar dan moesten we serieus doorstappen... en we hadden best al veel gewandeld. We besloten daarom om een cocotaxi te nemen, dan hadden we daar ook eens ingezeten en zouden we zéker op tijd de huurauto kunnen afhalen.

Onze huurauto bleek een Suzuki Jimmy te zijn!
Onderweg naar het hotel, al rijdend in de huurwagen, reden we verkeerd... en kwamen we op het schiereiland met het "Castillo de los Tres Reyes del Morro" en "Fortaleza de San Carlos de la Cabaña", aan de andere kant van het toegangskanaal tot Havana, terecht... hetgeen we eerder de dag niet bezocht hadden... Door een stomme "fout" kregen we deze gebouwen dus, als nog, van dichterbij te zien ;o)

Eens terug op ons hotel konden we zien hoe "gekleurd" we waren tijdens deze eerste dag in de Cubaanse zon... vooral Ine was flink verbrand!
's Avonds wandelden we nog naar een restaurantje in de buurt, waar we best lekker aten. We gingen niet te laat slapen omdat we 's anderendaags vroeg wilden vertrekken.

PS: Deze dag was er ook de eerste ronde van de verkiezingen van Cuba (info verkiezingen '18). We zagen verschillende kieslokalen met verschillende (eenvoudige, sobere) posters van de kandidaten. Alles verliep heel rustig... We zijn benieuwd welke president hier uiteindelijk uit gekozen wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten