13 december 2017

10 goede redenen om in actie te komen voor ons pensioen:

De vakbonden roepen op om op 19 december '17 mee in Brussel te betogen voor onze pensioenen. Is het echt nodig dat we op straat komen? En wat hopen we daarmee te bereiken? Een antwoord in 10 punten.


1. Genoeg is genoeg
Sarah werkt in een supermarkt. Ze is 42 jaar en haar pensioen lijkt nog verre toekomstmuziek. Maar toch is ze al een kijkje gaan nemen op mypension.be, gewoon omdat ze nieuwsgierig was. En wat blijkt? Om een volledige loopbaan te hebben, zal ze tot haar 67ste moeten werken. En daar zal ze dan een pensioen van 1283 euro per maand voor opstrijken. Van een koude douche gesproken!

De regering heeft al heel wat maatregelen getroffen die ons langer willen doen werken, voor een lager pensioen. Het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, de aanvallen op de brugpensioenen en het tijdskrediet of recenter nog de maatregel waardoor mensen die voor hun twintigste beginnen werken zijn ruim 100 euro per maand minder zullen krijgen. En dat terwijl onze pensioenen al tot de laagste pensioenen van Europa behoren.

2. Je winkelkarretje vullen doe je met euro’s, niet met punten
Niet schrikken, maar de regering heeft nu DE maatregel gevonden om alle toekomstige aanvallen op onze pensioenen automatisch toe te laten?
Er zal zelfs niet meer over gedebatteerd moeten worden: onze pensioenen zullen automatisch omlaag gaan en we zullen automatisch langer moeten werken. Hoe dat mogelijk is? Door het pensioen met punten.
Met dat systeem bouw je niet langer een pensioen in euro’s op, maar in punten. Pas aan het einde van je loopbaan zal je weten hoeveel euro’s die opgespaarde punten waard zullen zijn. En die punten zullen minder waard zijn als er een gat in de begroting zit. Met andere woorden, als de regering nog eens banken wil redden, zoals tijdens de crisis van 2008, zullen onze pensioenen naar beneden gaan. Je hebt dus geen enkele zekerheid over hoeveel pensioen je ooit zult ontvangen.

3. Het feit dat je langer leeft, mag toch geen slecht nieuws zijn
Dat is een andere aspect van de onzekerheid over je pensioen met het puntensysteem. Pas drie jaar voor je pensionering, zul je precies weten wanneer je met pensioen kunt gaan. En we zullen ook automatisch allemaal langer moeten werken als de levensverwachting stijgt. Zo kun je dus iets leuks – het feit dat je langer leeft – omvormen tot een slechte zaak. Het is immers precies omdat we vroeger minder lang zijn gaan werken, dat we vandaag langer leven …

4. We zijn in de meerderheid om dit beleid af te schieten ...
Negen op de tien Belgen zien het niet zitten om tot hun 67ste te werken. De meesten willen op hun 60ste stoppen of zelfs nog vroeger. Als we dat nu eens als uitgangsbasis namen?
Er wordt wel eens beweerd dat we werken om te leven en niet leven om te werken. Is de tijd niet rijp om in een rijke maatschappij als de onze de rijkdommen beter te gaan verdelen en meer van het leven te genieten?
Drie op de vier Belgen tussen 55 en 65 jaar hebben trouwens af te rekenen met een of meerdere chronische aandoeningen. Hebben we nadat we ons hele leven gewerkt hebben dan niet het recht om nog enkele jaren gezond van het leven te kunnen genieten?

5. … en we kunnen winnen
Eind juli had de regering zijn “zomerakkoord’ klaar. Fier als een gieter stonden onze ministers te feesten op het festival Tomorrowland. Ze waanden zich allemaal kampioen van de dansvloer. Ze hadden iets ingetogener moeten zijn. Raoul Hedebouw, volksvertegenwoordiger van de PVDA, heeft Charles Michel er in het parlement trouwens al aan herinnerd: “Op Tomorrowland kreeg u al een eerste teken. Toen dj Jackmaster u van zijn podium gooide, was dat een duidelijk signaal voor u en uw zomerakkoord. Als u die plannen niet terugdraait, zal de bevolking u buitengooien.”
En inderdaad, eind augustus steekt de onenigheid al op. Nieuwe aanvallen op de pensioenen worden teruggefloten. In die mate zelfs dat minister van Tewerkstelling Kris Peeters zich aan de krant De Morgen laat ontvallen: “Ik maak me veel zorgen over de beeldvorming over de pensioentoekomst. Weet u hoeveel mails ik heb binnengekregen over die pensioendiscussie? 35.000. Mensen spreken mij daarover aan op straat. (…) Onjuiste of onduidelijke communicatie over het pensioenbeleid is dodelijk voor een regering.”
De schrik zit erin. Al vanaf het begin is het pensioenbeleid voor de regering een van haar zwakke punten, een soort van achillespees. En daar is de regering zich van bewust. Het is een van de minst populaire aspecten van haar beleid en dus een element waar de massale mobilisatie van vastberaden mensen tot een overwinning kan leiden.

6. Een pensioen van 1.100 euro, is dat genoeg voor jou?
De N-VA laat er geen twijfel over bestaan: voor haar is 1100 euro pensioen per maand perfect aanvaardbaar. Nochtans ligt daar in België precies de armoedegrens voor een alleenstaande. Rechts vindt dat gepensioneerden hun plan maar moeten trekken en in armoede moeten leven. Dat is gemakkelijk gezegd natuurlijk, als je als parlementariër of minister op je 55ste op pensioen kunt en daar een pensioen van ruim 6.000 euro per maand voor vangt.

7. Onze pensioenen mogen niet gebruikt worden om cadeautjes aan de bazen te geven
Voor het beruchte zomerakkoord had de regering nog een geniale inval: (nog maar eens) een vermindering van de vennootschapsbelasting. Maar daar hangt een prijskaartje aan vast, want de grote bedrijven zullen zo nog minder belastingen betalen… Het betekent 5,5 miljard euro minder inkomsten voor de staat. Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), die zich al vanaf zijn benoeming uitslooft om de aandeelhouders van de multinationals op hun wenken te bedienen, verzekert dat hij het geld elders zal vinden en dat de burger die kost niet zal voelen.

Maar goed, diezelfde man verzekerde ons in 2014 ook al dat de begroting tegen 2017 in evenwicht zou zijn. Een jaar later verzette hij die doelstelling al naar 2018. En in april dit jaar kondigde hij aan dat het niet voor 2018 ging zijn, en ook niet voor 2019. We kunnen er dus beter van uitgaan dat we die 5,5 miljard zelf zullen moeten ophoesten. En wat voorziet het pensioen met punten dat de regering wil invoeren? Dat de pensioenen lager zullen zijn als er een gat in de begroting zit. Voel je hem komen?

8. Werk voor jongeren, rust voor oudere werknemers
In België zijn er bijna 600.000 werkzoekenden. Vooral bij jongeren is de tewerkstellingsgraad gedaald. Door ons langer te laten werken, zal daar weinig verandering in komen. In Zweden, waar het puntensysteem is ingevoerd en waar de pensioenleeftijd gekoppeld is aan de levensverwachting, is de jongerenwerkloosheid verdubbeld (!) sinds het optrekken van de pensioenleeftijd.

Zouden we die jongeren niet beter de gelegenheid geven om aan de slag te gaan terwijl we de mensen laten vertrekken die er al een lange loopbaan opzitten hebben?

9. Omdat de overheid vrouwen aanvalt

Voor vrouwen hebben de pensioenmaatregelen, zoals bijna alle regeringsmaatregelen, nog ongunstiger gevolgen. Zes op de tien vrouwen zullen sowieso tot hun 67ste moeten werken en zullen daarvoor beloond worden met een heel laag pensioen. Nochtans zijn het nog steeds vaak vrouwen die zorgtaken op zich nemen. Ze nemen, meer dan mannen, de zorg van kinderen en naasten op. Ze doen nog steeds het grootste stuk van het huishouden en hebben bijgevolg een dubbele werklast. Op dit moment hebben 59% van de gepensioneerde vrouwen een pensioen dat onder de armoedegrens ligt.

10. Waarom kan Oostenrijk wat wij niet kunnen?
In 2003 deed de rechtse regering in Oostenrijk een voorstel om de pensioenen te hervormen, waarbij het brugpensioen werd afgeschaft en de pensioenuitkeringen geleidelijk werden afgebouwd. Dat was echter niet naar de zin van de bevolking.

Op een dag in mei werd Oostenrijk wakker met het lawaai van meer dan 10.000 acties, verspreid over het hele land, tegen die “hold-up op de pensioenen”. Een week later organiseerde de vakbond ÖGB een grote betoging in de hoofdstad. Er volgende nog meer manifestaties, zowel plaatselijke als nationale. De regering haalde bakzeil en de pensioenen waren gered.

En zo is het vandaag nog steeds. In Oostenrijk is de wettelijke pensioenleeftijd voor vrouwen nog steeds 60 jaar en voor mannen 65 jaar. De pensioenen zijn er ook veel hoger: gemiddeld 1800 euro voor mannen.

Hoe doen ze dat? Het is een kwestie van keuzes: er wordt gewoon een groter deel van de rijkdom in pensioenen geïnvesteerd. Dat is ook bij ons mogelijk. Het is hoog tijd dat de grote belastingfraude wordt aangepakt, dat de multinationals echt belastingen betalen en ook miljonairs hun bijdrage aan de maatschappij leveren.

Meer dan 15.000 mensen hebben via de petitie van de PVDA, www.blijfvanonspensioen.be, al laten weten dat ze hun pensioen willen verdedigen. En jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten