27 oktober 2017

Lalibela (Dag 14 / 13-10-'17)

Al om 5u liep onze wekker af... We hadden een vlucht te halen...
Op deze veertiende dag in Ethiopië vlogen we van de hoofdstad naar Lalibela, in het noorden van het land.

Aangekomen in Lalibela hadden we het best druk! Na snel een blik te werpen op het mooie uitzicht vanop ons balkon van het Panoramic view hotel moesten we meteen weer weg: We hadden elf rotskerken te bezichtigen!

Halverwege de twaalfde eeuw werd een jongen geboren met honing rondom zijn mond en steeds een zwerm bijen rond zijn wieg. Volgens oud-Ethiopisch geloof waren dieren toekomst voorspellend en voorspelde de bijen dat dit kind koning zou worden... en zo geschiede en regeerde koning Lalibela over de regio. Lalibela reisde en creëerde bij terugkomst een eigen Jeruzalem. Volgens de legende maakte Lalibela, met behulp van engelen, tien kerken uit het gesteente. Zijn vrouw maakte nog één kerk... en zo ontstonden de elf rotskerken van Lalibela.
Archeologen zijn van mening dat de elf kerken over een tijdspanne van twee jaar verwezenlijkt zijn.



Er zijn drie groepen kerken: De eerste groep die we bezochten, heeft zes kerken, de tweede vier en de laatste die we bezochten is de bekendste, de Sint-George-kerk (zie foto 3).

De kerken zijn niet steen per steen gebouwd maar "uitgekerfd" uit de aanwezige ondergrond. Iedere kerk is verschillend en heeft een eigen vorm, eigen symbolen en eigen versieringen. Alle kerken zijn onderling verbonden door gangen. 
Het is echt ongelooflijk dat de kerken uit één steen gehouwen zijn (monoliet)!

De kerken worden nog steeds gebruikt. Toen we de Sint-George-kerk buiten kwamen, kwam er net een begrafenisstoet aan voor een mevrouw die aan deze kerk begraven zou worden... Bijzonder... zeker omdat er ook professionele "huilers" bij waren... apart...

We waren net voor zonsondergang terug op ons hotel. We konden dus nog even genieten van het uitzicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten