03 juli 2017

30 again!

Op 27 juni jl. sloeg Ine nogmaals een verjaardag over en bleef ze gewoon weer wat langer 30 jaar! ... enne jarig of niet, de wekker liep, zoals iedere dag tijdens onze Denemarkenreis, om 7 uur af... Anders dan thuis willen we namelijk zoveel als mogelijk is doen op een vakantiedag... kwestie van zo veel als mogelijk te profiteren van het feit dat we in een ander land zijn!

Tussen de camping in Klitmøller en onze eerste bestemming van de dag, het Museumscenter Hanstholm/Bunkermuseum/Fort Hanstholm in Hanstholm, stopten we ook nog bij "Hanstholm I Batterie". Deze Hanstholm I Batterie zijn in totaal 19 bunkers die in de duinen van Hanstholm liggen. In 1940 werd al door de Duitsers gestart met deze werken. Van zomer 1942 tot het voorjaar 1944 was het een onderdeel van de Atlantikwall en werd van hieruit de zee en de lucht geobserveerd om te voorkomen dat geallieerden richting het Skagerrak geraakten. 
De 19 bunkers waren niet allemaal te zien. Er zal nog veel onder de duinen zitten, maar duidelijk zichtbaar waren vijf bunkers die uitzicht hadden op zee. De bunkers zijn toegankelijk, al zijn enkel de afzonderlijke lokalen ervan te zien... maar toch, indrukwekkend, hoor!

Museumscenter Hanstholm is ontstaan op de plek waar tijdens WO II Fort Hanstholm lag, óók van de Duitsers, óók Atlantikwall, maar nog indrukwekkender dan die eerste stopplaats! Het hele museumgebied is 3.000 m2 groot. Er liggen verschillende bunkers op een hoge duin tegen de kust. Verschillende, kleinere, bunkers dienen om de kust en het luchtruim te observeren, werd gebruikt voor voor allerlei opslag of als "reserve" als andere bunkers ingenomen of onbruikbaar zouden zijn. Vier grote bunkers waren ingericht om telkens een 38 cm kanon, een giga-kanon, te gebruiken. Eén van de sokkels zie je, met Johan aan de rand, hiernaast op de foto.

"Tussendoor" reden we ook naar het stukje strand aan "Kaellingdal". Hier liggen, lage, kliffen met kalkrotsen... Het stelde niet zo heel veel voor, maar was toch wel bijzonder, die grote witte steenplaten langs en op het stand en in zee.

Na onze lunch reden we nog wat verder weg van Hanstholm. We bezochten het strand van Vigsø, namelijk "Vigsø Batteriet". Hier liggen tientallen bunkers van de Atlantikwall op het strand (foto rechts). Dit zag er werkelijk bizar uit! De natuur heeft goed huis gehouden op die bunkers, maar het blijft erg indrukwekkend!

Na al die bunkers en oorlogsgruwelen was het nadien tijd om de natuur van Thy Nationaal Park in te trekken. Het landschap van het eerste nationaal park van Denemarken bestaat uit kust- en duinsystemen, deels onbegroeid, deels bestaande uit heidevelden, weilanden en productiebos, met veel coniferen. Hier en daar zijn voedselarme vennen en meertjes en er zijn kalksteenkliffen.

De wandeling die wij uitzochten, kozen we omdat ze ons langs de verschillende natuurverschijnselen van het nationaal park liet komen. We vermoeden dat de wandeling momenteel echter niet meer echt bestaat. Aan het begin- en eindpunt waren immers geen wegwijzers meer, onderweg wel... maar onderweg waren ze wel heel veel natuuropbouw-werkzaamheden aan het doen: de dennen lagen bijna allemaal neer. Jammer voor het huidige uitzicht, maar aangezien het weghalen van de dennen maakt dat de oorspronkelijke natuur zich kan herstellen, is het ook een goede zaak. De wandeling had dus mooier kunnen zijn, maar het was sowieso fijn om nog eens een wandeling te maken.

Na de wandeling reden we naar het dorpje Sjørring. Hier (be-)zochten we "Sjørring Volde". Dit is een duizend jaar oude wal rondom een vikingnederzetting. Deze nederzetting lag op een negen meter hoge heuvel ("motte").

Terug in het nationaal park reden we langs "Stenbjerg Landingsplads". Dit havenplaatsje is anders dan de meeste westerse havenplaatsen. De kleine bootjes worden immers de zee in- en uitgetrokken van en naar het strand.

Vlak voor we terug naar de camping reden, deden we nog wat boodschapjes én aten we nog een ijsje op Ine haar verjaardag in het centrum van Klitmøller.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten