20 mei 2012

Opnieuw "Kokopelli"

Inderdaad, dit bericht gaat opnieuw over "Kokopelli", zoals dat van eerder op de dag,... maar deze keer gaat het niet over het festival, maar over het figuurtje "Kokopelli".

Toen we in 2009 door de Verenigde Staten toerden, zagen we Kokopelli, in de zuiderlijke staten, vaak als souvenir... maar in Dinosaur National Monument zagen we ook een "echte" afbeelding van het figuurtje op een rotswand (zie onze foto hiernaast). Het figuurtje was er zo'n 3000 jaar geleden opgetekend door de Anasazi Indianen. Het was heel indrukwekkend om zien! We zagen meerdere van die prehistorische tekeningen, maar dat we een 'Kokopelli' konden zien, was toch extra speciaal!

Wat informatie over "Kokopelli":
Kokopelli is de god van de indianen. Hij is het symbool van de vruchtbaarheid, plezier, goed geluk en gezondheid. Op z’n rug draagt hij een zak met zaden en speelt al dansend op zijn fluit. Hij dateert van meer dan 3000 jaar geleden.

Het verhaal van Kokopelli is een scheppingsverhaal, zoals wij bijvoorbeeld kennen van Adam en Eva. Het komt oorspronkelijk bij Anasazi-Indianen vandaan en gaat als volgt:
Het verhaal gaat, dat toen de mensen op aarde werden gezet, zij werden door een adelaar. Deze aardelaar schoot een pijl in twee “Mahus”, insecten die de kracht van het vuur bij zich droegen. Prompt begonnen zij op hun fluit te spelen, en hun muziek was zo mooi, dat hun doorboorde lichamen ter plekke geneesden. De Anasazi gingen hun eigen weg, en ieder groep werd begeleid door een Mahu. Deze verdeelden de vruchten en zaden over het land en hun fluitspel bracht en liet zaden groeien. Zijn naam KOKO staat voor hout en PILOU staat voor bult (de zak zaden op z’n rug) die naam is hem gegeven tijdens zijn lange reis. Dit is een van de vele verhalen.

Een ander verhaal gaat als volgt:
Deze vertelt dat Kokopelli reisde van dorp naar dorp en de winter veranderde in de lente; sneeuw liet smelten en het liet regenen voor een succesvolle oogst. Het fluitspelen symboliseerde de overgang van winter naar lente. Men zegt dat Kokopelli’s fluit gehoord kan worden in de lentewind, terwijl deze warme lucht aanvoert.

Ook werd Kokopelli gezien als de bron van conceptie. De legende verhaalt dat iedereen ‘s nachts zong en danste als men Kokopelli op zijn fluit hoorde spelen. De volgende morgen waren alle vruchtbare vrouwen zwanger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten