06 april 2012

Meer Askja

Meer over het Askja-Meer, Öskjuvatn:

Öskjuvatn, waar we eergisteren ook al over schreven, heeft een oppervlakte van zo'n 12km². Het is met zijn diepte van 220 meter het op één na diepste meer van IJsland. Het meer van Jökulsárlón is nóg dieper, namelijk 250 meter. Het kratermeer ligt, net zoals de rest van de omgeving, op ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel.

Het meer zou op slechts twee weken volledig ijsvrij zijn geworden! Het was al ongezien, maar, geef toe, een meer van die grootte, volledig ijsvrij na twéé weken... Ónder het meer moet er serieus iets aan het opwarmen zijn, dus! Rondom het kratermeer is geen verhoogde vulkanische activiteit waar te nemen. Daar blijft de sneeuw en het ijs gewoon liggen... Vreemd, he!?

De laatste eruptie van Askja gebeurde in 1961. Een uitbarsting zit er nog niet meteen aan te komen, zoals al vermeld eergisteren, maar vulkanologen houden alles toch nauwlettend in het oog.

De IJslandse autoriteiten hebben ondertussen een officiële waarschuwing de wereld in gestuurd: Iedereen kan best uit de buurt van het Askja-Meer en het volledige gebied van Askja-vulkaan blijven...
en wordt dit bericht genegeerd, dan betreedt men de Askja op eigen risico en riskeert men mogelijk z'n leven...
maar dat is overal en altijd het geval in IJsland, he, niet alleen in gebieden die dreigen te exploderen ;o)

Bron van Iceland Review
Bron Iceland Volcano en Earthquake Blog


Nog even "aanwijzen" op het kaartje waar wij in juni naar toe trekken:
We gaan de Kjölur-wandelroute doen. Deze ligt in de omgeving van de belangrijke gravelweg 'Kjölur', maar de wandelroute is natuurlijk niet zó lang.
De route loopt in de omgeving van Langjökull. Dit is de op één na grootste gletsjer van IJsland. Hij ligt in het westen het IJslandse binnenland. Als je op het kaartje klikt, vergroot dit en kan je goed lezen welke gletsjer het is.

De wandelroute van Mývatn naar de meer zuid-oosterlijk gelegen Askja is overigens ook een bekende en érg mooie route... Misschien iets voor over een paar jaar???!!! ;oP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten