05 juli 2010

Terug naar Reykjavík

Zaterdagochtend namen we de bus van Þórsmörk naar Reykjavík. Het eerste stuk dat we moesten rijden, was hetzelfde als de dag voordien. We moesten dus weer rivier Krossa over. Deze stroomde alweer héél anders dan op vrijdag. Ze was ook veel dieper. Het vrachtwagentje dat steeds voor de bus uit rijdt om een goede weg te zoeken over de rivier moest lang zoeken. De spectaculaire zoektocht waarbij het ding een keer bijna omsloeg was eigenlijk wat beangstigend... WIJ moesten immers óók door dat water! Op een gegeven moment vonden ze een 'goede' weg en vertrokken we... Span-nend! Maar alles ging dus goed! De chauffeur kreeg, terecht, een applaus.
De asstorm van de middag ervoor was weg. We kregen Gígjökull (foto) goed te zien! Er zitten wat gaten in de overgebleven gletsjertong van de Eyjafjallajökull maar of eentje ervan de tunnel was die zich vormde tijdens de uitbarsting en waardoor het smeltwater wegliep, weten we niet.

Rond de middag reden we het busstation van Reykjavík binnen. Van hieruit liepen we, opnieuw met onze rugzak op de rug, weer naar guesthouse Sunna. Nadat we onze rugzakken opbergden in een 'kast', onze kamer was nog niet klaar, liepen we naar de stad. Hier deden we een paar keer 'Laugavegur'... Jaá, want het bekandste gedeelte van de winkelstraat heet óók 'warmebronnenweg'...
We kochten wat truitjes bij 66° North, een goed én mooi IJslands trekkersmerk dat hier, jammer genoeg, niet verkrijgbaar is. Wat ook interessant is aan Reykjavík qua shoppingstad is dat je tax free kan shoppen. Hiervoor hoef je enkel een formuliertje in te vullen en je krijgt de btw terug betaald... Maaaaar wie denk dat ie naar daar moet gaan om goedkoop en naar hartelust te shoppen heeft het mis! Het assortiment is redelijk beperkt en door de crisis openen er meer en meer tweedehandszaken in de IJslandse hoofdstad... Wat ervoor zorgt dat de IJslanders nóg excentrieker en gekker gekleed gingen dan drie jaar geleden...

Na een lekkere en bijzondere maaltijd waar Johan 't beste lamsvlees ooit at, gingen we ons klaarmaken - lees: dikker aankleden - om op whale watchingtour te gaan.
In een klein snel bootje, gelukkig nam Ine dus een tabletje voor zeeziekte in ;o) , vertrokken we om 20u30 richting een baai voor Reykjavík. Het duurde lang eer we iets zagen... maar we krégen een paar dwergvinvissen te zien! Deze kleine soort walvis springt wel niet zo in het rond als andere walvissoorten en zijn dus maar erg kort te zien als ze adem nemen en dan weer naar onder duiken.
Nadien zetten we koers naar 'puffineiland' waar we heel wat papegaaiduikers te zien kregen. Spijtig genoeg lukte het niet om er veel foto's van te maken. Ines camera had namelijk steeds veel tijd nodig om de lens te sluiten omwille van het ondertussen opgetreden schemering. Maar ja, we zágen het wel, he!
En zo was onze whale watch geslaagd te noemen!

Om 23u30 werden we weer afgezet aan ons guesthouse, waar we snel een paar uurtjes gingen slapen om vervolgens om 4u weer op te staan... om naar de luchthaven van Keflavík te gaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten