24 maart 2010

Vervolg uitbarsting onder de Eyjafjallajökull

Hiernaast zie je een foto van de uitbarsting van de Eyjafjöll onder de Eyjafjallajökull (jökull = gletsjer), in het zuiden van IJsland. Via deze link kan je ook een filmpje ervan zien (je moet wel eerst even een kort reclamefilmpje doorstaan).
Best indrukwekkend!

De lava zou richting Thórsmörk (Þórsmörk in het IJslands) aan het stromen zijn :-( Op onderstaand kaartje kan je zien hoe dicht dit dorpje bij de Eyjafjallajökull ligt. In juni wandelen we van het noorden (= o.a. Landmannalaugar) via Emstrur naar Thórsmörk...

Ondertussen wordt gevreesd dat de 'Katla' ook gaat uitbarsten. Deze vulkaan ligt ónder de Mýrdalsjökull, een beetje oostelijker van de Eyjafjallajökull (zie nogmaals op 't kaartje). Eigenlijk 'wacht' men al een tijdje op een eruptie van déze vulkaan.
Zijn uitbarsting zou veel grotere gevolgen en schade aanrichten! Men verwacht namelijk dat er dan een groot deel van de Mýrdalsgletsjer ineens smelt ('gletsjerdoorbraak'), naar de zee stroomt, dat dit vele smeltwater dan via de 'Westman Eilanden' 'terugslaat' en vervolgens een groot gedeelte van de IJslandse kust wegspoelt... Érg akelig allemaal...
Als voorbereiding van deze ramp wordt er jaarlijks een grootste oefening gehouden in het kustdorpje Vík. (Voor de 'Thuis'-kijkers: Smeekens is 'ns naar IJsland gegaan voor een oefening... awel, dat was déze oefening... Zie eens wat Thuis met je algemene kennis doet!... Ahum ;o) ...)
Afwachten wat dit allemaal geeft, he...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten