18 juni 2025

Gezond eten...

De Hoge Gezondheidsraad kwam met iets nieuws op een oud thema: 'gezonde voeding'. Ditmaal kwamen ze met 17 richtlijnen rond voeding, om het risico op bepaalde ziektes te beperken. In kernboodschappen samengevat zijn ze dit, aldus deze bron :
  • Eet dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta. Vervang geraffineerde producten door volle graanproducten.
  • Beperk de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en hou het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week).
  • Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen.
  • Beperk het verbruik van zout onder al zijn vormen tot maximaal 5 g/dag.
  • Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers seizoenfruit.
  • Beperk zo veel mogelijk de consumptie van gesuikerde dranken.
  • Eet dagelijks een handvol ongezouten noten (zonder omhulsel) wat overeenkomt met 20-30 g.
  • Gebruik dagelijks 250 -500 ml melk of melkproducten.
  • Eet dagelijks minstens 300 g groenten.
  • Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel.
  • Beperk het verbruik van eieren tot maximaal één ei per dag.
  • Beperk het gebruik van voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers.
  • Gebruik minstens 200 g vis, week-en schaaldieren per week waarvan minstens éénmaal vette vis.
  • Conform de energiebehoefte kan U regelmatig aardappelen of zoete aardappelen consumeren; voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft.
  • Gebruik dagelijks 1-2 liter dranken; water krijgt de voorkeur; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken.
  • Drink geen alcoholhoudende dranken en als U het toch doet beperk dit tot maximaal 10 standaard eenheden per week, verspreid over verschillende dagen.
  • Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.
De Hoge Gezondheidsraad wijst ook op het belang van milieubewust te eten. Men kiest bijvoorbeeld beter voor fruit of groenten van het seizoen.

Milieubewust en zo duurzaam mogelijk eten, doen we sowieso. Fruit en vis eten, kan bij ons beter (maar hoeft van Ine zeker niet) en voedingsmiddelen met veel suikers zouden minder moeten, maar zijn ook wel héél lekker... maar eigenlijk doen we het best oké! Of we daardoor géén hart- en vaatziektes, diabetes, leverafwijkingen of bepaalde vormen van kanker gaan krijgen, geloven we niet echt, dat kunnen we ook krijgen van o.a. de klimaatverandering (artikel)... en 160 jaar willen we nu ook weer niet gaan worden... we gaan dus gewoon verder blijven doen... met af en toe eens wat minder suiker...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten