25 april 2024

1.400 artsen in open brief: ‘Ineenstorting van onze gezondheidszorg is nabij’

"Huisarts Sofie Lemmens, urgentiearts Nima Tabrizi en radiologen Mathieu Van Der Meersch en Lieven Van Hoe stuurden ons deze open brief namens actiegroep ‘Zeer ongeruste artsen’. ‘Wij willen er ons niet bij neerleggen dat onze gezondheidszorg, als een van de beste ter wereld, in de problemen komt’, schrijven ze.

De tevredenheid over onze gezondheidszorg is nochtans heel groot. In 2020 verklaarde 90 procent van de bevolking in België tevreden te zijn. Helaas is dit percentage aan het dalen. In 2023 bleek slechts 82 procent nog tevreden over de gezondheidszorg in het algemeen. De tevredenheid over het aantal huisartsen is bovendien gekelderd en zakte in die drie jaar met maar liefst 15 procent.

Wat is er aan de hand? De huisartsen kunnen de kwaliteit van de zorg niet meer garanderen door het te grote aantal patiënten. Velen voeren daarom een patiëntenstop in. Bovendien ontstaan wachtrijen, iets wat in ons land voordien zo goed als onbestaande was.

Steeds meer patiënten bieden zich daarom aan bij de spoedgevallen van ziekenhuizen, soms voor urgente, maar steeds vaker voor minder urgente redenen. Het gevolg is een overbelasting van de spoedgevallen en van de diensten voor diagnoses, zoals de radiologie. Daarenboven is er nog het enorme tekort aan verpleegkundigen – 25.000 volgens Jobat. Dat probleem zal in de komende jaren alleen maar toenemen.

Waarom is de situatie in een paar jaar tijd zo veranderd? Terwijl er in sommige regio’s een tekort is aan huisartsen is het globale aantal huisartsen niet verminderd ten opzichte van een decennium terug. Het aantal consultaties is wel significant toegenomen.

Dat roept vragen op. Hebben de opeenvolgende pogingen om de gezondheidszorg nóg toegankelijker te maken (invoeren derde betaler bij huisarts, verlagen remgelden...) niet juist het tegenovergestelde effect gehad? Is er geen nood aan sensibiliseringscampagnes om beter te definiëren met welke problemen men naar de huisarts of de dienst spoedgevallen kan, en met welke niet?

Dit groeiende probleem heeft twee belangrijke gevolgen. De overbelasting zorgt voor een toenemend aantal burn-outs en zorgverstrekkers die uit het beroep stappen. Dit is zowel het geval bij huisartsen als in de ziekenhuizen.

Ten tweede zien we het zorgsysteem opstroppen. Door het te grote aantal patiënten met niet-urgente zorgen dreigen we de mensen die het echt nodig hebben te weinig aandacht te kunnen geven.

GEVRAAGD: DEBAT
Wij vragen geen extra financiering voor de gezondheidszorg. We vragen evenmin om minder werk of meer loon. Wel vragen wij om een dringend maatschappelijk en politiek debat over de gezondheidszorg in overleg met de sector (artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen, mutualiteiten, patiëntenverenigingen...), iets wat vandaag onvoldoende gebeurt.

Als artsen hebben we de eed van Hippocrates gezworen om elke patiënt die het nodig heeft te helpen. Geen inspanning daartoe is voor ons te veel. Dat is de reden waarom wij voor de geneeskunde hebben gekozen.

Wij zijn diep bezorgd dat we in de nabije toekomst die belofte niet meer zullen kunnen waarmaken. Wij willen er ons niet bij neerleggen dat onze gezondheidszorg, als een van de beste ter wereld, – net als ons onderwijssysteem – in de problemen komt. Daarom is het tijd om het debat nu te voeren en onze gezondheidszorg te redden voor het te laat is."

Bron: De Morgen 24-04-2024 (Artikel)


Vorige week zag Ine, toevallig, een aflevering van de MUG op VTM... daar was duidelijk te zien dat de ambulance voor werkelijk niks wordt opgeroepen: bijvoorbeeld een klein meisje met een klein sneetje in haar voorhoofd... schattige televisie, maar géén reden om een ambulance op te roepen! 

En nog iets... laat de gezondheidszorg zéker NIET naar Nederlands model geregeld worden... daar zijn de zorgverzekeraars aan de macht en telt enkel de winst en niet de patiënt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten