We hadden vooral omwille van de weersvoorspellingen gewacht om pas op onze laatste vakantiedag naar Palermo, de hoofdstad van Sicilië, te gaan. Deze waren immers het slechtst voor zondag 3 december '23 - het zou maar 17° worden en deze dag was er het meeste kans op regen - en dat soort weer is minder erg als je in een grote stad bent dan bijvoorbeeld aan het wandelen.
Vlak voordat we naar Palermo reden, viel er een serieuze regenbui in Carini, op een dik half uur rijden van de hoofdstad. Ook in Palermo waren de straten nog nat toen we daar aankwamen... en die oude voetpaden van natuursteen waren glad... Regen viel er de rest van de dag niet meer en op de middag was het zelfs best warm.
Een andere reden waarom zondag een goede dag was om naar de hoofdstad te gaan, was het feit dat het dan mogelijk rustiger was dan op andere dagen... of dat zo was, weten we natuurlijk niet, maar het was er 'gewoon' druk.
We wisten dat je in de buurt van de haven gratis kon parkeren. Dit maakte dat we aan stadspoort "Porta Felice Pilone Sud" Palermo binnenstapte (foto 1).
Onze eerste bestemming was weer het toeristisch infokantoor. We haalden een stadsplannetje op en gingen bij een koffie en een lekker gebakje een route uittekenen... maar dat plannetje was niet zo'n succes: alle bezienswaardigheden stonden genummerd maar alles stond door elkaar, er waren cijfers die dubbel gebruikt werden en eigenlijk was niet duidelijk wat waar lag... Eigenlijk hadden we, op één na, geen plaatsen die we persé wilden zien. We tekenden daarom een route langs wegen waar de meeste bezienswaardigheden op het kaartje stonden... we zouden onderweg wel zien wat ze waren.
Onze stadswandeling bracht ons al heel snel bij "Quattro Canto", een kruispunt waarbij de 'hoeken' van de straat kunstige gevels hebben (foto's 2 & 3). De gevels van de vier paleizen zijn gebogen en versierd met klassieke zuilen en standbeelden. In de sokkels bevinden zich fonteinen die de vier seizoenen symboliseren. In het middenstuk staan in de centrale nissen standbeelden van vier Spaanse koningen. De standbeelden in het bovenste gedeelte van de gevel stellen de vier beschermheiligen van de wijken voor. De fonteinen en standbeelden worden omringd door zuilen die van onderen naar boven van respectievelijk de Dorische, Ionische en de Korinthische orde zijn. Het plein heet officieel Piazza Vigliena. Het plein wordt het mooiste plein van de stad genoemd. Het is ook wel indrukwekkend, maar smaken verschillen.
Na het passeren van oude paleizen, belangrijke gebouwen en kerken in de smalle straatjes kwamen we bij de kathedraal, de "Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta" (foto 4). Deze kathedraal wordt gekenmerkt door de vele bouwstijlen ten gevolge van een lange geschiedenis van uitbreidingen, wijzigingen en restauraties, tussen 1179 en de negentiende eeuw.
Op de plaats van het huidige gebouw werd al in de zesde eeuw een kathedraal opgericht. De Arabieren maakten, na hun verovering van Sicilië, van de kathedraal een moskee. Na de herverovering van het eiland van de Arabieren werd de moskee wederom de zetel van het aartsbisdom Palermo.
Alle bijbehorende gebouwen en de kathedraal op één foto krijgen, ging enkel door een panorama te maken: vandaar dat het gebouw op onze foto wat 'bol staat'. Het is een prachtig gebouw met inderdaad verschillende stijlen. Het zal voor de gelovige Sicilianen, zeker vroeger, een grote, oppermachtige indruk gemaakt hebben... en als dat niet al zo was, staat er ook een groot beeld van een 'kerel' die waarschuwend met zijn vingertje lijkt te staan kijven...
Vervolgens kwamen we in een wijk terecht waar veel graffiti was aangebracht. Zoals steeds trok dat onze aandacht. Er zaten pareltjes bij!
Via een hoofdstraat kwamen we bij Teatro Massimo Vittorio Emanuele (foto 5), het operagebouw, terecht. Dit was weer een totaal anders gebouw dan de andere die we al zagen. Het gebouw werd gebouwd in neoclassicistische stijl met elementen die ook in de Griekse tempels van Selinunte en Agrigento te zien zijn. De gehoorzaal biedt in zijn huidige vorm plaats aan 1350 toeschouwers.
Bij de Piazza & Chiesa di San Domenico zijn we twee keer geweest: eerst op zoek naar het infokantoor en nadien tijdens onze stadswandeling. Op deze locatie staat er al sinds de middeleeuwen een kerk van de dominicanen/Orde der Predikheren. Deze kerk, in barokstijl, dateert uit de 17e-18e eeuw. Bijzonder aan het plein waren wel de palmbomen, maar zéker ook de exuberante kerstverlichting. We zagen het plein niet in het donker, maar dat moet schreeuwlelijk zijn!
Nadien kwamen we in "la Cala" of de "Porto Palermo" terecht en gingen we lunchen. Nadien wandelden we door meer smalle straatjes met balkonnetjes... en ja, die hadden regelmatig dennenappels op de hoeken van het hekwerk. Onze stadswandeling bracht ons ook in een verpauperde wijk/buurt. Bijna alles was er onderkomen, maar dat is niet vreemd op Sicilië en ook niet in de hoofdstad. In deze buurt lagen overal grote hopen met grof vuil: zetels, matrassen, kleding, huisvuil... en met daar vele mensen tussen, zoekend naar iets bruikbaars voordat de vuilkar alles meenam.
Wat we daar ook meer dan eens zagen, was historisch erfgoed dat nog deels intact was, maar ook was er rondom gemetseld en gebouwd... dus niet 'netjes' gerenoveerd.
Uiteindelijk waren we dan bijna rond. De kerk die we vanbinnen wilden zien, de Chiesa di Santa Maria dell'Ammiraglio, was spijtig genoeg gesloten op zondag. Deze zou erg mooi zijn. Naast die Chiesa di Santa Maria dell'Ammiraglio ligt de Chiesa di San Cataldo. Wat hier 'apart' aan was, waren de drie felgekleurde koepels met vensters in Arabische stijl op het dak.
We eindigden bij "Piazza Pretoria" met z'n paleis en fontein (foto ). Het 16e eeuwse plein wordt ook het "Piazza della Vergogna" genoemd, het "Plein van de Schande". En dit vanwege de vele naakte beelden van de fontein.
Na een koffietje en nog wat geslenter door de drukke hoofdstraat Via Vittorio Emanuele kozen we één van de véle restaurantjes uit om (vrij vroeg) te gaan avondeten.
En terug op ons appartement werden de koffers gemaakt...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten