18 mei 2021

Update uitbarsting IJsland '21 (45)


Die mbl-webcam, die tweede van hen die in gevaar was, is ondertussen onder de lava bedolven. Dit is nog best snel gegaan... en dat terwijl de camera in eerste instantie ongeveer 20 meter boven de lavastroom stond!

Zoals we al schreven is de IJslandse overheid allerlei werken aan het uitvoeren: om de lava af te leiden, maar ook om de omgeving toegankelijker te maken. 

Het wandelpad wel ondertussen ook met bulldozers geschaafd en de steile heuvel werd uit het pad gehaald. Men hoopt hiermee dat de route veiliger is en dat er minder verstuikte enkels voor gaan komen... voor Ine haar "randnormale" enkel (volgens de arts die haar RX'en nam en beoordeelde) is dat dus ook goed nieuws!

Gisteren werd ook nog besloten om door te gaan met de bouw van de werken die moeten voorkomen dat lava de verkeerde kant op gaat. De hopen zand hebben een hoogte van vier meter bereikt... en toen werd besloten ze nog hoger te maken. 

Mensen merkten dat deze 'lage' zandheuvels die aan de rand van de lava werden opgehoogd de lava wel vrij goed tegenhouden. 

Als de vulkaan maandenlang blijft uitbarsten, worden toch al de valleien gevuld met lava... maar tot die tijd zou het goed zijn om de vólgende vallei toch te beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten