15 mei 2021

Update uitbarsting IJsland '21 (43)

De grote werken zijn begonnen: 

er werd gestart met het bouwen van wanden van vier meter hoog om de lava naar een andere richting te dwingen. Het is namelijk de bedoeling dat het lavaveld zich afbuigt richting de zee in plaats van verder naar het oosten. Zulke bouwsels werden op andere plaatsen en in andere landen al succesvol ingezet. Moest het nodig zijn dan zijn de wanden ook te verhogen tot acht meter hoogte.

Op deze webcam zijn de werken (weliswaar in het 'klein') deels ook te zien.

Verder...

De lavastroom in Fagradalsfjall is vorige week aanzienlijk toegenomen. Het gemiddelde debiet over de periode is 13 m3/sec, wat veel meer is dan de bijna 8 m3/sec die eerder zijn gemeten. Verhoogde stroming ging hand in hand met stijgende magma-jets en de krachtige lavastroom in de Meradalur-valleien. De uitbarsting is nu twee keer zo krachtig als lange tijd. De afgelopen twee weken waren er tekenen van een stijging in het lavaveld, maar de meting neemt nu alle twijfel daarover weg, geven wetenschappers aan.

Terwijl de lavastromen zijn toegenomen, zijn ook de gasemissies toegenomen en hebben de gaswolken een hogere hoogte in de atmosfeer bereikt dan eerder.

Ook worden er nog steeds aanhoudend, zo'n 1.000/week, aardbevingen gemeten in het gebied. Deze zijn wel niet zo krachtig.

...en opgehoopte gassen in het magmaveld onder de uitbarsting zorgen nog steeds voor het geisergedrag van de krater.


Trouwens,

vandaag over vijf weken vliegen we naar IJsland. De eerste dag zullen we nog niet meteen naar de uitbarsting kunnen gaan kijken. We moeten immers in quarantaine totdat we de uitslag hebben van de COVID-test die we weer op de luchthaven moeten afnemen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten