30 december 2020

IJs

De temperaturen schommelen rond het vriespunt. Er ontstaat ijs...

Maar wanneer en hoe ontstaat dat ijs precies ?

"IJs is bevroren water, dat weet iedereen. 
Maar minder bekend is hoe deze wereld van natuurglas precies ontstaat. Want niet alleen de temperatuur bepaalt of er ijs ontstaat, het water zelf speelt ook een rol. Dat zit zo: zuiver water bevriest bij 0 graden Celsius, maar zuiver water komt in de natuur zelden voor. Zeewater, waarin veel zout zit, bevriest bijvoorbeeld pas bij -1,9 graden Celsius. Zoetwater begint net onder het vriespunt, rond de -0,2 graden Celsius, te stollen. 
Het voorwerk begint wanneer water de temperatuur bereikt van 4 graden, dan is de dichtheid van water het grootst en daardoor het meest zwaar. Het koude water van 4 graden zakt naar beneden en wordt in de bovenlaag vervangen door iets warmer water. Dit koelt ook weer af. Dit proces gaat door tot al het water 4 graden is. Vanaf dan koelt het water in de bovenlaag verder af tot iets onder nul. Op dat moment ontstaan er ijsnaalden, die door het water schieten en aansluiting zoeken met elkaar. Een vliesdun laagje ijs is geboren..." (Bron)

PS: denk aan vers, niet bevroren, water voor de tuinvogeltjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten