13 juli 2020

Dag 8 : Snæfellsnes (1)

Voor dag 8 (zaterdag 27 juni '20), de laatste eigenlijk want de 9e vertrokken we alweer, heel vroeg, richting Schiphol, planden we het touren van een gedeelte van schiereiland Snæfellsnes en nog wat rustige activiteiten in de West-IJslandse moerassen in...
Die plannen veranderden we enigszins toen we eerder die week online lazen dat er dagelijks orka's gespot werden in de Breiðafjörður... en het feit dat de gids die met ons mee ging naar Grímsey, 's donderdags, zei dat de orka's eigenlijk nog "laat" in het fjord waren dit jaar want dat ze anders meestal al weg waren eind juni/begin juli maakte dat het dus een unieke kans was om dan eindelijk eens orka's te zien... die we nog nooit zagen, ook niet in de West-Canadese wateren... en dus hadden we een "whale watching tour" geboekt vanuit Ólafsvík.

en inderdaad, een "whale" is een walvis... en een orka is dat niet... dat is een dolfijn... en die "whale watching tours" zoeken naar walvissen en "walvisachtigen", waaronder orka's ook horen...

Enfin,
het was van Búðardalur, waar we overnachtten, 130 km (waarvan 80 km over gravelweg) of 2 uur rijden naar Ólafsvík en de 'whale watching tour' vertrok om 10u00... en dat betekende, met ruim extra tijd gerekend, dat we om half 6 op moesten staan... want we moesten nog eten, alles inladen en... rijden.

Het was duidelijk toeristischer op Snæfellsnes dan van waar we kwamen! Er waren nog tien anderen die met ons meegingen die ochtend.

De zee was best wild en het duurde nog een vol uur alvorens de orka's gespot werden... maar toen hebben we ze heel lang gevolgd en bezig gezien... Er waren grote/oude exemplaren, maar ook "baby's".

We hebben ondertussen al verschillende keren walvissen gezien. Hun gedrag is toch veel voorspelbaarder dan het gedrag van de orka's... daaraan merk je toch goed dat het dolfijnen zijn... : ze zwemmen maar wat rond en nemen op onregelmatige tijden adem... maar mooi! echt mooi!





Nadat we de orka's verlaten hadden, werd nog naar andere dieren gezocht, maar werd niets gevonden. Ine werd nog zeeziek omdat ze te lang naar foto's en filmpjes had zitten kijken... en bracht de laatste tijd maar achteraan op het dek door om wat lucht te krijgen ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten