11 maart 2020

Dag 1 Rondreis Zuid-Portugal

Afgelopen zaterdag, 7 maart '20, vlogen we naar Lissabon. Op de luchthaven werden we opgewacht door een medewerker van een lokaal autoverhuurbureau. We hadden een Opel Corsa of vergelijkbaar autotype gereserveerd: compact, niet te duur, met toch voldoende kofferruimte voor onze rugzakken... al die modellen waren blijkbaar al de deur uit, dus kregen we een upgrade: een Toyota Corolla... (Of "Corollo" zoals NV-A-minister Weyts 'm noemt... Ja, natuurlijk dachten we daar meteen aan toen we hoorden dat het een Corolla werd... die auto zonder standing, waar een minister niet mee kan rijden... want dat moet een Jaguar en BMW zijn die een arbeidersloon per maand kosten aan leasing...)... enfin, die auto is dus eigenlijk wat te groot... Als je in historische centra rondrijdt, past zo'n ding niet overal vlot langs...

Op ons reisschema, opgesteld door SNP Natuurreizen, stond niet zo heel veel voor deze eerste dag... dus deden we wat extra's...

Een eerste stop hielden we in het dorpje Montemor-o-Novo, een klein dorpje/stadje waar de PCP groot is. We wandelden er wat rond, bezochten de ruïnes van de burcht (foto 1), dronken er wat en kochten er een voorraadje water in... het was al meteen warm en dorstig in Portugal... al bleef het 'maar' 19°C, die voelde veel warmer!

De "Cromeleque dos Almendres" waren onze tweede stopplaats. Deze dubbele steencirkel (foto 2) is een van de grootste van Europa. Er werd aan gestart in de "steentijd", hoe toepasselijk. Dat is zo'n 10.000 voor Chr. Er werden stenen bijgezet tot in de kopertijd, 7.000 jaar later. Zoals vaak bij deze "bouwsels" vermoedt men religieuze redenen als reden van het bouwen. Deze steencirkels lijken de equinox aan te geven.

Een stukje verder van de cirkels staat ook nog één afzonderlijke menhir. Deze wijst de zonsopkomst aan tijdens de winterzonnewende. We wandelden er natuurlijk heen.

We stopten ook nog in de stad Évora en wandelden ook daar wat rond. In deze stad zijn Romeinse overblijfselen, maar ook de typische, zoals we die uit de Azoren (onze septemberreis van 2014) kennen, Portugese kerken, gebouwen en pleintjes. Évora heeft ook een 18km-lang aquaduct.

Na dit bezoek was het laat genoeg om aan onze slaapplaats voor de komende twee nachten aan te komen, de Pousada Convento de Arraiolos. Na in te checken, liepen we er wat rond, bezochten de kerk van het voormalig klooster (foto 3)... en deden nadien een laat middagdutje... Die heel korte nacht was toch erg vermoeiend... en daarnaast waren we allebei ook flink verkouden, dus dat dutje was méér dan welkom.

Ons avondeten aten we in het restaurant van de Pousada... pas om 21u, want daarvoor was alles volzet... na het eten, kropen we dus meteen ons bed in... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten