10 december 2019

Arras en Lens

Maandag 2 december, onze vijfde en laatste dag van ons lange weekend weg in NW-Frankrijk, deden we niet zo heel veel.

We wandelden wat rond in Arras, een oude Vlaamse stad... wat duidelijk te zien was aan het Belfort op de Place des Héros met vele Gildehuizen en de Grand'Place. We dronken er ook rustig een tas koffie en Ine at een speculaas-merveilleux.

Nadien reden we naar Lens, al 100 km van Abbeville waar we die ochtend vertrokken. 
In Lens gingen we naar een dependance van het Louvre van in Parijs. Dit gedeelte van het Louvre werd op een oude mijnlocatie gehuisvest. Een gedeelte van het museum is gratis en stelt stukken ten toon die uit het Louvre of andere musea komen. Net zoals het Louvre zijn de stukken uit de  tijd van de grote beschavingen uit de oudheid (het Oude Egypte, de Griekse tijdRomeinse tijd e.a.) tot aan de eerste helft van de 19e eeuw (foto 2). Hiervan interesseert ons voornamelijk die oude beschavingen. We zagen er enkele interessante voorwerpen en deden er nieuwe weetjes op.

We hadden nadien nog naar bijvoorbeeld Valenciennes kunnen gaan (in Rijsel zijn we al eens een heel weekend geweest (2000), maar aangezien we vanuit Lens nog 2,5 uur (260 km) tot thuis moesten rijden en het maandag (dus file rond Brussel) was, besloten we om nadien naar huis te rijden.

Het was geen échte vakantie, maar het lange "weekend weg" leek wel zo en was ook weer erg fijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten