13 juli 2019

terug noordelijker

Na een veel te warme nacht stonden we zaterdag 29 juni '19 weer om 7u op, douchten en ontbeten we... en braken we onze tent weer af en maakten we ons weer klaar om weer op verkenning te gaan... en het beloofde alweer zo'n 34°C te worden...

Ongelooflijk dat dit alweer twéé weken geleden was!

De buurt van het stadje Saint-Claude, waar we 's ochtends vertrokken, ligt op een kleine 700 km van "thuis". Dat vonden we net te ver om de dag nadien, als we naar huis zouden rijden, af te moeten leggen. We besloten daarom alvast weer wat terug naar het noorden te rijden.

Aan de "Belvédère Le Regardoir" (foto 1) en op nog enkele uitkijkpunten zagen we een klein stukje van het gigantische stuwmeer "Lac Vouglans". Rivier Ain verbreedt er zich tussen 300 en 800 meter en heeft er een mooie groenige kleur over zo'n 30 km. Het ziet er erg mooi uit, maar een stuwmeer blijft natuurlijk wel aangelegd en dus onnatuurlijk...

We reden langs een, op onze wegenkaart aangegeven "groene route" verder naar het noorden en volgden zo een bordje naar de "Belvédère de la Guillotine". We kregen, na een korte wandeling in een bos, een mooi panorama op een dal tussen verschillende groene bergen te zien. Of deze plek iets met een "guillotine" te maken heeft, konden we niet achterhalen. Waar we (tegen deze bos) geparkeerd stonden, besloten we ook te picknicken. Dat we ons heel hebben-en-houden bij hadden was dus wel handig: hup, de plooistoeltjes uit de auto en picknicken maar...

Over landelijke wegen, van het ene kleine Franse dorpje naar het andere, reden we naar "Cirque de Ladoye", een "reculée", blijkbaar typisch voor de Jura (We waren enkele dagen voordien ook al in de buurt, namelijk bij "Cirque de Baume"). 

Nadien reden we verder naar het stadje Poligny (foto 2). Het eerste dat we er deden, was een terrasje pikken... Tjonge jonge, wat was het weer warm en dorstig die dag! Verder liepen we er een "rondje" in het stadscentrum, dat vele oude gebouwen (zelfs uit de 15e eeuw) heeft... Mooi!

We stopten onderweg nog bij "Belvédère du Fer à Cheval" en wandelden nog naar "Belvédère da la Châtelaine", vanwaar we uitzichten hadden op de reculée des Planches.

In Arbois deden we nog een terrasje, waarbij Ine een lekkere "choux" at. We wandelden er door het stadscentrum, ook met mooie historische gebouwen (foto 3), passeerden de laboratoria van Louis Pasteur en wandelden langs enkele wijngaarden. Deze regio van de Jura is glooiender en heeft o-ve-ral wijngaarden.

Vanuit Arbois reden we door naar het stadje Dole, een historisch stadje langs rivier de Doubs. We konden nog een plekje bemachtigen op "Camping Le Pasquier", die vlak buiten het centrum ligt. Daar was het best druk... en de kampeerplekken waren eigenlijk maar klein: onze tent met Kangoo paste er maar nét op.

Nadat we ons installeerden, wandelden we naar de oude stadskern van Dole. Ook dit stadje was best mooi... wat wel wat "minder" was, was dat alle eetzaken er leken te sluiten om 19u, samen met de winkels... uiteindelijk vonden we toch nog een restaurant, waar we lekker aten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten