29 juli 2019

"Overshoot day" 2019


Vanaf vandaag leeft de mensheid op krediet. De ‘Earth Overshoot Day’ komt elk jaar vroeger.

Waarom? Omdat ons economisch systeem letterlijk in oorlog is tegen de natuur en elke vorm van leven. De mensheid staat voor een keuze: zich verzoenen met de wetten opgelegd door de natuur, of blijven gehoorzamen aan de wetten van de markt, met winst als eerste prioriteit.

Niet iedereen is even verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. 300 multinationals zijn verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen. Zij consumeren de grootste hoeveelheid grondstoffen en produceren het grootste deel van de afvalhoop.

Wij zijn de laatste generatie die echt een invloed kan uitoefenen op de gang van zaken. Dit jaar zal Comac zich verder inzetten om studenten te mobiliseren rond de klimaatkwestie. Het is een prioriteit, vooral omdat sommigen over 18 maanden praten (eind 2020) in plaats van over een paar jaar om de gang van zaken om te keren.

Dit jaar is de klimaatrevolutie van start gegaan. Gedurende maanden hebben scholieren gestaakt en we hebben de eerste internationale klimaatstaking zien geboren worden, met de steun van verschillende vakbonden. De oplossingen bestaan en de klimaatbeweging is zich aan het organiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten