17 juli 2019

Erta Ale

Op het einde van onze reis naar Ethiopië, in oktober 2017, brachten we een aantal dagen door in de Danakil-woestijn. Wat we daar allemaal zagen en meemaakten, was werkelijk prachtig... zéker de nacht op vulkaan Erta Ale, waar we het actieve lavameer in de caldera/kratermond konden zien (foto 1 d.d. 19/20-10-'17)... dat blijft toch echt wel het meest indrukwekkende dat we, tot nogtoe, ooit gezien hebben!

We maakten deze reis toen via Jos en zijn reisorganisatie "Rastafari Travel". Jos is afkomstig uit Nederland en Johan komt hem wel eens tegen op reggaefestivals. Zo zagen ze elkaar pas nog op Rastaplas en zal Jos ook naar Reggae Geel gaan.
Johan en Jos hadden het o.a. over ons bezoek aan de Erta Ale. Jos is er nadien nog geweest en is van mening dat wij heel veel geluk hebben gehad... Toen we er waren, was het lavameer erg actief, maar ondertussen zou het niet meer zo actief zijn, vertelde Jos.
We gingen op onderzoek uit...
Een half jaar voor wij op de Erta Ale waren, was er een uitbarsting geweest. Langs de caldera lag nog erg "kraakverse" lava toen wij er waren. Deze was afkomstig van het "overlopen" van de caldera. We zagen toen ook, in de verte, drie andere kleinere lavameren liggen. Deze waren ook ontstaan bij die laatste uitbarsting. Deze lavameertjes stonden, via een scheur in de zijkant van de vulkaan, in verbinding met het grote lavameer van de caldera van de Erta Ale, vertelde onze gids Fish ons toen.

Uit hetgeen we gevonden hebben op internet over hoe het er nu op de Erta Ale aan toe gaat, blijkt dat de situatie nu inderdaad wel heel anders is: Het grote kratermeer in de caldera bestaat nog, maar verderop is er één lavameer véél actiever. Op foto 2 zie je een satellietbeeld. Je ziet er enkel het verderop gelegen lavameer (oranje vlekje) op. De rest lijkt "afgekoelde" lava... Het zal er dus, op de plek waar wij geweest zijn, inderdaad véél rustiger aan toe gaan... en hoogstwaarschijnlijk is de lava aan het andere lavameer, dat uit de zijkant van de vulkaan die richting uitstroomt, nog te "vers", heet, instabiel en onbetrouwbaar om met een bende toeristen heen te wandelen.

We hebben dus weer eens geluk gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten