09 juli 2019

Dag 6 : van het merenland naar de Haut-Jura

Donderdag 27 juni jl. was het al onze zesde vakantiedag. Het was ook de heetste dag (38°C) en het was Ine haar 30+e verjaardag. Gezien de hitte besloten we om opnieuw geen lange wandeling te maken, maar een autorondrit (opnieuw uit onze reisgids) te doen met korte wandelingen onderweg.


Van Bonlieu, in een regio van de Jura met veel meren, reden we nog wat meer naar het zuiden naar de "Haut-Jura", de "Hoge Jura", in arrondissement Saint-Claude.

We stopten onderweg bij wat "belvédères", maar parkeerden een eerste keer in de buurt van de gemeente Saint-Claude (op een dikke 40 km van Bonlieu). We maakten er twee wandelingen. De eerste ging naar beneden, de berg af. Fijn in de schaduw, uit de hete zon, kwamen we uit aan een volledig in het groen omsloten, wat idyllisch gelegen, mooie, best krachtige, waterval de "Cascade des Combes" (foto 1). De nevel ervan, die best ver reikte en waardoor veel mos in de omgeving groeide, gaf een welgekomen afkoeling af.

De tweede wandeling die we vanaf die parkeerplaats maakte, ging de berg op, door de "Gorges de l'Abîme", een kloof, in de richting van de "trou de l'Abîme", een grot. De Abîme-beek (die ook de "cascade des Combes" vormt) is een krachtige bergbeek die de berg uitgehold/uitgesleten heeft tot een mooie kloof, maar die ook gebruikt wordt om stroom op te wekken. Door de kracht van het water zijn er grotten onder water ontstaan. Verschillende staan met elkaar in verbinding. Speleologen vinden ze blijkbaar erg interessant... Ine vindt al dat 'kolkend' water vooral maar akelig... maar de wandeling naar die "trou de l'Abîme" was erg mooi!

Nadien vervolgden we onze autoroute naar Longchaumois. Vanuit het dorpscentrum wandelden we naar de "belvédère de la Corbière" (foto 3). Hier hadden we een mooi uitzicht op de vallei van de Bienne, waar we, onderweg naar Saint-Claude, al een tijdje "langs" gereden hadden. Eigenlijk was het al wat laat om te lunchen, maar we waren blij dat we gewacht hadden tot bij het uitzichtpunt. Lunchen met zo'n uitzicht is zeker niet "verkeerd" ;oD De wandeling was maar een uurtje heen en weer een uurtje terug, maar het grootste gedeelte was in de vlakke zon... Het was "bakken", dus!


Na een terrasje in Morez reden we naar onze volgende kampeerplaats, Camping le Martinet in Villard-Saint-Sauveur. Deze camping was wat drukker dan de voorgaande twee.
De tent opzetten, duurde wat langer dan anders: het was gewoonweg té heet, maar de grond was ook héél hard, waardoor de piketten in de grond slaan een héél grote uitdaging was... Uiteindelijk besloten we dat de tent, aangezien er geen regen, wind ed. voorspeld was, ook best oké stond met enkele piketten minder dan anders...

Aangezien het Ine haar verjaardag was, Johan geen zin had om te koken en er een restaurant was op de camping aten we 's avonds in het restaurant. Aangezien we niet gereserveerd hadden, kon dat wel niet meer op het terras, maar moest dat binnen... Gelukkig was "binnen" relatief aangezien alle deuren en schuiframen wagenwijd openstonden... en die hitte was zowel buiten als "binnen" toch niet te doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten