19 februari 2019

Olijven uit Puglia


In juni 2018 deden we een erg mooie wandelvakantie in het Italiaanse Puglia/Apulië. We wandelden er langs de typische "tratturi" van kustdorpje naar kustdorpje. "Tratturi" zijn de eeuwenoude weggetjes waarlangs de bewoners, vroeger vaak met ezeltjes, van de ene naar de andere plaats liepen. Vele van deze tratturi lopen door/langs eeuwenoude olijfgaarden... 

...en over die olijfgaarden lazen we het volgende (Artikel): 
"In Puglia zijn al zo’n drieduizend olijfbomen gekapt of ontworteld. Dat zou nodig zijn om de gevaarlijke xylella-bacterie in te dijken. Maar wetenschapster Margherita D’Amico ontkent dat: ‘Belangengroepen willen de olijfteelt in Zuid-Italië radicaal veranderen en deze eeuwenoude bomen staan in de weg.’...

In een poging de infecties in te dijken, is het verplicht om de besmette bomen te rooien. En in een bepaalde zone van Puglia moeten tot op een afstand van 100 meter van een besmette boom ook alle gezonde planten en bomen worden gekapt. Volgens milieu­activisten zijn al zo’n drieduizend olijfbomen in Puglia omgehakt of ontworteld. Dat in sommige streken insecticide wordt gebruikt, zet veel kwaad bloed bij bezorgde burgers, en zeker ook bij boeren die biologisch telen...

D’Amico pleit ervoor om xylella met natuurlijke methodes te bestrijden. ‘We hebben al positieve resultaten gehad door een pasta van kopersulfaat te smeren op de “wonde” die blijft als je de verdroogde tak afkapt. In Ostuni staan olijfbomen van 3.000 jaar oud. Die bomen kunnen dus wel tegen een stootje. Ze moeten alleen de kans krijgen om zich te wapenen en terug te slaan.’...

In Italië doen wilde theorieën de ronde. Eén daarvan is dat Monsanto achter een plan zou zitten om de bomen te laten sterven om ze te vervangen door genetisch gemanipuleerde bomen, terwijl die multinational zulke bomen niet produceert.

‘Ik geloof niet in complotten, ik kijk naar de feiten en stel vast dat landbouworganisaties en lobbygroepen de olijfproductie in Puglia al vele jaren voorbijgestreefd noemen. Ze dromen ervan het Andalusische model te kopiëren. In die Zuid-Spaanse regio staan 2.000 tot 2.500 olijfbomen op één hectare grond en wordt een standaardolie geproduceerd. In Puglia staan slechts zestig tot tachtig bomen op één hectare. De bomen zijn veel ouder en de olie heeft een hoge kwaliteit. Maar alles wordt manueel gedaan en dat kost veel geld. En dat verdienmodel bevalt niet iedereen.’ 

De eeuwenoude bomen in Puglia worden door lokale en nationale wetgeving beschermd. ‘Maar sinds de xylella-bacterie gelden speciale normen’, zegt de biologe. ‘Daardoor wordt het een stuk makkelijker om ze te kappen.’"

Wij hebben niet de kennis en niet de aandacht gehad voor deze boomziekte. Wat ons wél opgevallen was, was dat er vele boomgaarden besproeid waren met vergif. Dit werd steeds "aangegeven" doordat de lege flessen/bussen met vergif in de bomen hingen en er bordjes hingen dat de olijfgaarden, omwille van het vergif, niet betreed mochten worden.
Het is echt wel héél jammer dat ze de bomen kappen! ...zéker als er blijkbaar manieren zijn om ze, op  een "gezonde" manier te redden! Of Monsanto er iets mee te maken, heeft weten we natuurlijk niet, maar dat dit een misselijke, gewetenloze multinational is, is een feit!

De olijfolie van Puglia, onder andere ook te koop bij 'Oil & Vinegar' is overigens écht wel héél lekker! ...maar waarschijnlijk niet biologisch...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten