25 januari 2019

“STOP DE DRAAIDEURPOLITIEK TUSSEN BEDRIJVEN EN MINISTERKABINETTEN"

"Iemand van het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block regelt een deal voor een multinational … en gaat daarna doodleuk voor die multinational werken. PVDA-voorzitter Peter Mertens wil dat er een einde komt aan die draaideurpolitiek tussen big business en de federale regering.

De voorbije dagen werd in de pers een ware hold-up blootgelegd: grote farmaceutische bedrijven plunderen op grote schaal patiënten en sociale zekerheid. Sommige bedrijven rekenen voor hun geneesmiddelen een prijs aan die 300 keer hoger ligt dan de productiekost! 

Wat het geneesmiddelenbudget de laatste jaren vooral doet ontsporen zijn de peperdure nieuwe kanker- en weesgeneesmiddelen. De prijs voor deze innovatieve geneesmiddelen wordt bepaald in geheime onderhandelingen tussen het kabinet van minister van Volksgezondheid De Block en de farmaceutische bedrijven. Dat verklaart natuurlijk hoe die hold-up kan plaatsvinden. De farmabedrijven hebben een ingenieuze lobbymachine opgericht die vertakkingen heeft tot in het kabinet van de minister.

Neem nu mevrouw Ellen Vanhaeren. Zij maakte de overstap van het kabinet-De Block naar een directiefunctie bij de Amerikaanse multinational Celgene. Net het bedrijf waarmee ze een gouden deal onderhandelde toen ze nog op het kabinet werkte …

“Dit is pure draaideurpolitiek”, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens, “waarbij personen naadloos de overstap van de politieke wereld naar de bedrijfswereld.”

Hij schreef de praktijken al uitgebreid neer in zijn boek Graailand: “De draaideurpolitiek tussen publieke functies en multinationals, en de achterkamerpolitiek (…) vormen meer dan alleen maar een moreel probleem. We hebben hier in de eerste plaats te maken met een democratisch probleem van een laag oppermachtige politici die zich stilaan onaantastbaar wanen.”..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten