03 december 2018

Avond & Nacht 2 op de Lofoten


Op 2 december '18 om half 6 hadden we "prijs"! Vanuit het keukenraam van het Polarlightcenter, dat op het noorden uitkijkt, zagen we (terwijl we de lichten uitdeden om te checken) dat er best sterk noorderlicht was! Toen Ine wat extra kleren ging aandoen, werd dit ook bevestigd op de curve op de monitor op onze kamer.

Om niet zo veel "hinder" van de huizen en straat te hebben, maar ook om een andere voorgrond te hebben dan de dag voordien trokken we de gele hesjes weer aan en wandelden we tot op het strand (foto 1, spijtig dat dekhorizon hierop niet rechtstaat, maar ja...).
Na een kwartiertje hadden we genoeg van die locatie en liepen we, iets meer naar de straat, een weiland op. Dat we dicht aan de straat, en de straatverlichting, stonden, gaf een rode schijn aan de ondergrond waar we stonden (foto 2). Dat gaf eigenlijk ook wel iets moois aan de foto's! Na enkele foto's hadden we ook hierbij weer zin in iets "anders" waarna Ine met een pitslampje naar de camera gericht ging lopen. Dit licht en de weerkaatsing van de fluorstreep van het gele hesje zorgde voor "bijzondere" foto's... Mooi is iets anders, maar we amuseerden ons :-D
Deze hele noorderlichtshow duurde van half 6 tot 18u! Met het blote oog was er voornamelijk wit, maar ook, zeker in het begin, wat lichtgroen licht te zien... op foto is het inderdaad felgroen.

... en om half 8 was het opnieuw van dat! We maakten bij het polarlightcenter snel enkele foto's (foto 3) omdat toen het noorderlicht echt wel groenig was!

 

Nadien namen we de auto en reden we naar een standje waar we die middag tijdens onze wandeling geweest waren (foto 4). Ook hier kregen weten grootse show. Ditmaal zagen we het noorderlicht in het noordwesten, noorden, noordoosten en boven onze hoofden!
Deze tweede show, die vanaf dat we aan zee gestationeerd stond nog enkel wit, maar best fel wit, van kleur was, duurde van half 8 tot 20u10.
Terug op onze kamer gekomen, was duidelijk op de curve te zien dat er veel - maar veel meer kan zeker nog - noorderlichtactiviteit was.

...en er was die avond ook nog een dérde behoorlijk actieve periode! Die was er tussen 23u en 23u30... Ine had toen al een uurtje geslapen en Johan wilde net gaan slapen toen hij de activiteit op de monitor zag... terug de warme kleren aan, dus, en naar buiten!
Wat een gelukzakken zijn we toch, he!
Na deze derde show betrok alles en ging het regenen, al bleef de noorderlichtactiviteit actief, maar dan achter de wolken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten