27 november 2018

Kattenzicht

Johan is een "hondenmens", Ine een "kattenmens"...
... daarom vond Ine het reuzeinteressant wat kunstenaar Nickolay Lamm uitzocht...
Hij zocht het verschil tussen hoe een mens en hoe een kat ziet. Hieronder zie je bovenaan steeds wat een mens ziet en daaronder wat een poes ziet...


De verschillen tussen katten- en mensenzicht:
Dat een kat enkel grijstonen ziet, wat vaak gedacht wordt, is niet waar. Het zicht van een kat kan worden vergeleken met dat van iemand die kleurenblind is. Katten kunnen groen en blauw zien, maar rood en roze zijn voor hen moeilijker van elkaar te onderscheiden. Deze kleuren ziet de kat eerder als groen, terwijl paars meer op blauw lijkt. 

Er zijn twee soorten fotoreceptoren in de ogen van mens en kat: de staafjes en de kegeltjes. De staafjes zorgen voor het nachtzicht, terwijl de kegeltjes verantwoordelijk zijn voor het zicht overdag en de kleurenperceptie. Wat blijkt nu? Katten (en honden) hebben veel staafjes, maar weinig kegeltjes, het tegenovergestelde als bij mensen. Hierdoor zien katten beter 's nachts, maar kunnen wij beter kleuren onderscheiden. Een poes ziet in het donker zelfs ongeveer zes keer zoveel licht als een mens.

De mens heeft een gezichtsveld van ongeveer 180 graden. Dat van de kat is iets breder, namelijk 200 graden.

Een mens heeft gemiddeld een zichtscherpte van 20/20, terwijl dat bij een kat tussen 20/100 en 20/200 ligt. Een kat kan een voorwerp dus pas op een afstand van zes meter zien. Een mens kan datzelfde object al observeren wanneer het 30 tot 40 meter ver staat.

BRON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten