27 oktober 2018

Vingerafdruk op ID-kaart

Een paar dagen geleden keurde men de digitale vingerafdruk op de Belgische ID-kaart goed...

Waarom is een vingerafdruk nodig op een ID-kaart?! Neen, met "veiligheid" omwille van identiteitsfraude, zoals beweerd wordt, heeft dat niks te maken! Met controle des te meer!

De "Gegevensbeschermingsautoriteit", de vroegere "Privacycommissie", gaf minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) hierover nochtans een negatief advies. Deze registratie voldoet immers niet aan het "proportionaliteitsbeginsel". Dat advies legt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken dus naast zich neer. Een vergissing, zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit. “Ik zie echt het nut niet in van deze maatregel en deze beslissing gaat ook in tegen de GDPR-wetgeving (NL= "AVG"), waardoor het gewoon onwettig is", meent hij (lees meer en meer).
Wij zijn in ieder geval blij dat wij nog een vrij recente ID-kaart hebben. Onze vingerafdruk krijgen ze niet! Op sociale media zie je steeds meer de hashtag #ikweiger verschijnen. 't Is natuurlijk wel "dubbel" want voor ons paspoort hebben ze ze wél al... :-( Vele landen verplichten dit al namelijk...

PS: Nederland slaat de vingerafdruk via het paspoort en/of ID-kaart op sinds 2009. Ook hier was en is er verzet tegen.



Een beetje geschiedenis...
De gemeente Amsterdam had in de jaren dertig een ongekend gedetailleerd archief opgetuigd met daarin persoonsgegevens over alle Amsterdammers: hun namen, adressen, relaties en beroep. Met de allerbeste bedoelingen opgezet, om de gemeente efficiënter te maken... maar in 1939 bleken die goede bedoelingen een keerzijde te hebben: ook ieders religie en etniciteit stonden in de databank vermeld.

Het nu veelgebruikte argument dat altijd valt in discussies over privacy kan dus krachtig worden gepareerd: ‘wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen.’... want die 70.000 Amsterdammers en de Joodse bewoners van Delfzijl hadden tot 1939 ook niets te verbergen. Dat veranderde toen de bezetter kwam. Toen waren die onschuldige data potentieel dodelijk. Toen hadden zij alles te verbergen, waaronder zichzelf...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten