20 oktober 2018

Thuisfront Negenoord - Kleine Verhalen in een Groote Oorlog

Gisteravond, vrijdag 19 oktober '18, gingen we naar "Thuisfront Negenoord - Kleine Verhalen in een Groote Oorlog" in "De Wissen" in Dilsen-Stokkem.

Na een, naar onze mening, wat flauw toneelstuk over hoe het eraan toe ging tijdens de Eerste Wereldoorlog (WOI) (maar wel grappig dat een N-VA'er, een Vlaams-nationalist dus, een Waal speelt!), gingen we een stukje wandelen in "Negenoord" tussen de grindplassen... ja, in het donker... met wat lichteffectjes en hier en daar een pillampje...

Tijdens de wandeling werd ons door een gids de situatie van de mensen van de streek tijdens WOI verteld. Zij vertelde de "kleine" verhalen van gebeurtenissen in Dilsen-Stokkem tussen 1914 en 1918. Zij vertelde over "De Draad", over het gebrek aan voedsel, de doden en gewonden, het smokkelen, het vertrek van de Duitsers in '18 (en dat die bv. pas in het Maasland waren toen de oorlog al enkele dagen of weken voorbij was, met zo'n 70.000 à 100.000 waren, erg hongerig en nog steeds gewapend waren), over wat de oorlog bracht (bv. prikkeldraad, corned beef, soda ed.) enz. Erg interessant allemaal! 
Johan wist dat er een elektrische draad gespannen was tussen België en (neutraal) Nederland. Ine, die tijdens haar jeugd ook in een grensdorp gewoond heeft, had hier nog nooit van gehoord (of het althans niet onthouden)... gruwelijk, zeg!

Het evenement eindigde met bootjes en een doedelzakspeler op één van de grindplassen... neen, daar vonden we ook weinig aan... maar enkel en alleen al die verhalen maakten dat we het een geslaagde avond vonden! ... zeker voor maar € 5,00... ;o)

Voor wie ook interesse heeft: 
Mogelijk zijn er nog plaatsen voor morgenavond, 21-10-2018, om 19 of 20 uur (duur: 2,5 uur)
Meer info en inschrijvingen: toerisme@dilsen-stokkem of + 32 89 75 21 71
Denk dan aan het dragen van stevige schoenen (wandelafstand: 2,5 km in totaal) en neem een lampje mee. Onderweg is er een kleine proeverij van streekproducten.

We hoorden ook dat er op dit moment in Maaseik ook een en ander te zien en te doen is over het einde van de oorlog (precies 100 jaar geleden) op onder andere de Markt en op verschillende winkelramen in de Bos- en Bleumerstraat (info en meer over het re-enactment-evenement: HIER, inschrijven: hier)

PS: In het Leenderbos, Zondereigen, Molenbeersel, Kotem, Reusel en in Essen zijn reconstructies te vinden van 'de draad'... Wij gaan er zéker eens naar toe!

PS: vóór die draad er was, vluchtten 1.000.000 Vlamingen naar Nederland en 500.000 Walen naar Frankrijk. Ze vluchtten voor de oorlog... en werden allemaal opgevangen... dát was pas een vluchtelingencrisis! ...en de mensen waren solidair! Waarom kunnen wij dat vandaag niet voor een heel klein percentage vluchtelingen!!??? Triest, heel triest!

PS: Op zich wel grappig dat taverne De Wissen, waar we nadien een gratis consumptie konden drinken, geen stroom had gisteravond... In Dilsen-Stokkem was er pas in 1923 stroom (2 peertjes per gezin: ééntje in de keuken, één in de stal)... De stroom die nodig was voor in WOI werd verkregen door die op te eisen van fabrieken ed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten