29 oktober 2018

Regeringsvrienden uit Saoedi-Arabië...

Marc van Ranst op Facebook:

"Honderdduizenden onschuldige kinderen in Jemen zijn voor onze ogen een verschrikkelijke hongerdood aan het sterven door bombardementen en een economische isolering door Saoedi-Arabië. De onwil van onze regeringen om serieuze politieke druk uit te oefenen op Saoedi-Arabië is een vorm van medeplichtigheid.

De rauwe werkelijkheid is ingewikkeld. België verkocht de laatste jaren voor meer dan 2 miljard euro wapens aan Saoedi-Arabië, via FN Herstal, één van de belangrijkste wapenfabrieken ter wereld. Sinds 1997 is het Waals Gewest, via haar participatiemaatschappij SOGEPA (Société Wallone de Gestion et de Participation) de eigenaar van deze fabriek (met 100% van de aandelen). SOGEPA, de financiële arm van het Waals Gewest, wordt geleid door Laurent Levaux, één van de rijkste Belgen en vertrouwenspersoon van Didier Reynders (MR) en Charles Michel (MR). Renaud Witmeur, ex-kabinetschef van PS-er Rudy Demotte, is voorzitter van het SOGEPA directiecomité. Zowel MR als PS zijn dus rechtstreeks medeverantwoordelijk voor het runnen van FN Herstal.Het grootste deel van de FN wapenexportlicenties is voor wapenleveringen aan Saudi-Arabië. Die licenties worden uitgereikt door het Waalse Gewest. Het Waalse Gewest geeft dus uitvoerlicenties voor wapens uit haar eigen fabriek. Dit is belangenvermenging.

Saoedi-Arabië wil het Wahabisme/Salafisme, de zeer fundamentalistische tak van de soennitische islam, promoten. De Saoedi-Arabische elite financierde daarom de meest fundamentalistische terroristische groeperingen in het Midden-Oosten en daarbuiten. Alhoewel de huidige officiële lijn van de Saoedi's is dat ze IS veroordelen, is het bijzonder waarschijnlijk dat er nog altijd cash en wapens naar salafistische terroristen lekken. Indien we de strijd tegen deze terroristen serieus willen nemen, dan dringt zich de vraag op of we ons kunnen permitteren om wapens te blijven leveren aan Saoedi-Arabië.

Ik herinner mij de foto van Didier Reynders (in december 2012) die een luipaard zit te aaien naast de Saoedische prinsen Saud en Nayef al-Shalaan, de grote financiers van de salafistische extremisten in Syrië en Irak. Nayef al-Shaalan werd in 2007 bij verstek tot 10 jaar cel veroordeeld voor cocaïnesmokkel in een diplomatiek vliegtuig.

Ik herinner mij de beelden van de Belgische handelsmissie naar Saoedi-Arabië (in maart 2014), waar Prinses Astrid en de 'fine fleur' van de Belgische ondernemers voor contractjes gingen bedelen bij de Saoedische koninklijke familie.

Ik herinner mij de beelden van het bezoek van koning Filip aan Saoedi-Arabië (in januari 2015) om eer te betuigen aan de overleden koning Abdullah, en handjes te schudden met de nieuwe koning Salman. Francois Hollande was er ook, samen met David Cameron.

Ik herinner mij de krantenkop (in mei 2015) waar Bart De Wever lyrisch toejuichte dat de Saoedi's aan het Delwaidedok een afvalfabriek van 3,7 miljard euro gaan bouwen die dagelijks vier schepen vol met industrieel afval uit Saoedi-Arabië zal omzetten tot ammoniak en ureum. Uiteindelijk is die fabriek er nooit gekomen.

Het is pijnlijk om deze politieke leiders in alle talen te horen zwijgen over de schaamteloze rol die de oligarchen van Saoedi-Arabië spelen in het salafistische terrorisme (en dan spreken we nog niet over de schendingen van de mensenrechten, het wereldrecord onthoofdingen en zweepslagen, en het doden van tienduizenden straatarme burgers in Jemen door Saoedische luchtaanvallen sinds maart 2015).

Indien we (terecht) vinden dat we Israëlische producten uit de bezette gebieden moeten boycotten omwille van flagrante inbreuken op de internationale rechtsregels, dan kunnen we even gerechtvaardigd oproepen tot een Europese boycot van ten minste wapenleveringen aan het Saoedische regime. Eigenlijk wil je met die heerschappen liever geen zaken doen. Maar er zijn daar toch zoveel oliedollars! En daarom zijn onze politici en het Hof zo vriendelijk voor de letterlijk en figuurlijk royale Saoedi's: "Om der wille van de smeer likt de kat de kandeleer". Heel veel olie, heel veel smeer, dus likken zij vol overtuiging, de huichelachtige hoofdjes op en neer. Heen en weer. Keer op keer..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten