06 oktober 2018

Banja Luka en Jajce (dag 11)

Dinsdag 25 september 2018 verkenden we eerst Banja Luka, waar we die nacht op hotel waren. De stad ligt in de 'Servische Republiek' en is één van zijn belangrijkste steden.

In het stadje staan verschillende kerken (o.a. de Christus Verlosserkathedraal, volledig verwoest tijdens WO II (foto 1), moskeeën, een burcht/kasteel en nog verschillende gebouwen in Oostenrijks-Hongaarse stijl.
Tijdens de burgeroorlog werden de moskeeën, waaronder een door UNESCO als werelderfgoed erkende, de Ferhadija-moskee, ernstig beschadigd - Bosniakken zijn namelijk moslim en Bosnische Serviërs zijn orthodox - Deze moskee werd volledig gerenoveerd (foto 2).

Het was erg bewolkt 's ochtends, maar 's middags slaagde de zon er wel regelmatig in om grote delen wolkendek weg te branden. De temperatuur bleef wel onder de 20° schatten we. Warm was het dus niet.

Nadat we, rond de middag, Banja Luka verlieten, reden we, 70 km zuidelijker, naar Jajce, in de Federatie van Bosnië en Herzegovina, waar we de rest van de dag in rondkuierden.

Jajce heeft, naast een lelijk en oninteressant "nieuw" gedeelte, een ommuurd oud stadscentrum. Er zou al in de 13e eeuw een fort geweest zijn, maar de oudste overblijfselen van het huidige fort stammen uit de 15e eeuw. Toch is het stadje nog veel ouder dan dit. Het zou al in de 3e eeuw ontstaan zijn.

Naast een ruïne van een kerk en enkele moskeeën liggen er in het oude stadscentrum ook nog verschillende authentieke woningen. Deze zijn recent (of worden binnenkort) gerestoreerd. Jajce is immers kandidaat om opgenomen te worden op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. We vonden het zeker het bezoek waard, maar om werelderfgoed te worden, is er toch nog méér nodig... Bovendien "ademde" het stadje weinig sfeer uit vonden we... maar misschien komt dit omdat wij er buiten het hoogseizoen waren.

Jajce heeft ook de "Pliva-waterval" (foto 3). Rivier Pliva stort er 21 meter lager in rivier Vrbas. De waterval is zeker mooi, maar qua watervallen zijn we al verwend geweest en zijn we tegenwoordig niet meer snel onder de indruk, he ;o)

We bezochten er ook nog het museum over de "AVNOJ"(Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Jugoslavije of de Anti-Fascistische Raad voor de Joegoslavische Bevrijding) uit 1943 dat er voor zorgde dat de "Socialistische Federale Republiek Joegoslavië" ontstond, als reactie van de bevolking en Tito tégen fascistisch Duitsland.

's Avonds aten we in een restaurantje dat deels in de grotten net buiten de oude stad lag. We aten er redelijk goed, maar gezellig was het er niet: de moeder (kok) en dochter (bediening) hadden flink ruzie... We kunnen alleen raden waar het over ging want van dat taaltje valt niks te maken ;o)

Later die dag hadden Ine en haar collega Belma, afkomstig uit Banja Luka, contact via Messenger. Belma vertelde dat ze vernomen had dat het onrustig was in haar geboortestad omwille van de naderende verkiezingen en dat er die ochtend zich iets had voorgedaan op een plein in het centrum van de stad. Wij hebben hier niets van gemerkt. We zijn aan dat plein geweest, maar waarschijnlijk nog vóór de schermutselingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten