07 mei 2018

"Rimpeldagen"

De Weerbare verpleeg- en zorgkundige op Facebook:
"Volgens het sociaal akkoord van de federale gezondheidsdiensten (zowel publiek als privaat) van 25 oktober 2017 zou tegen 30 juni 2018 een voorstel moeten geformuleerd worden betreffende de eindeloopbaanmaatregelen (inclusief de rimpeldagen) Het voorstel moet echter "budgetneutraal" blijven wat de marge voor onderhandeling quasi nihil maakt. Het is duidelijk dat zowel de regering als de werkgevers aan onze rimpeldagen willen zitten. Voor de vakbonden is het ook duidelijk: HANDEN AF VAN ONZE RIMPELDAGEN!"

Die zogenaamde “rimpeldagen” werden eind de jaren ’90 afgedwongen door de "Witte Woede". Het is een maatregel die het voor oudere werknemers in de zorgsector mogelijk moet maken om aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra dag verlof per maand, vanaf 50 jaar op twee dagen en vanaf 55 jaar op drie dagen.
De regeling vindt zijn oorsprong in onderhandelde en ondertekende sociale akkoorden met de overheid en heeft als doel om de uitstroom uit de sector te beperken en een langere actieve loopbaan in de zorgsector mogelijk te maken. De regering wil de aanvangsleeftijd voor sommige werknemers optrekken tot 50 jaar en de regeling zelfs helemaal afschaffen voor andere werknemers.
De werknemers leverden er destijds 2% loonopslag voor in en hebben er dus zelf voor betaald. De gedeeltelijke afschaffing van het systeem betekent dus opnieuw looninlevering... en dat kan dus écht niet!

Najaar 2016:
De federale regering keurde op voorstel van minister Maggie De Block een pak besparingsmaatregelen binnen de gezondheidszorg goed. Een daarvan is het knippen in de rimpeldagen voor het personeel in ziekenhuizen en thuisverpleging. Die zorgsectoren vallen nog onder de federale regering. De N-VA wil nu ook minder rimpeldagen voor 45-plussers in de zorgsectoren die onder Vlaamse bevoegdheid vallen.

De bestaande loopbaanregeling voor de non-profitsector, en dus ook de fel betwiste ADV-dagen of “rimpeldagen”, blijven van kracht tot er een nieuw akkoord is. Dat hebben de bevoegde ministers Maggie De Block (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) gezegd tijdens een eerste overleg met de sector, begin dit jaar.

Johan heeft nog geluk:
Hij heeft sinds maart 2018, de maand dat hij 45 werd, maandelijks één zo'n extra verlofdag. Bij hem op het werk worden deze dagen "EVA-dagen" genoemd. Of hij op zijn 50e een tweede en op z'n 55e een derde dag erbij krijgt, valt nog af te wachten... De huidige ministers schamen zich immers voor niks en een verworvenheid is tegenwoordig geen verworvenheid meer! BAH!

Deze hele regeling is een "VAP"-regeling (vrijstelling van arbeidsprestaties) en werd in de zorgsector ingevoerd door het ‘Vlaams intersectoraal akkoord voor de social profit-sector 2000­-2005’. Het had de bedoeling om vervroegde uitstroom uit de non-profit sector in te dammen alsook de werklast van de betrokken (oudere) medewerkers te verminderen.
De extra vrije dagen kregen allerlei namen: AV- of ADV-dagen naar de term ArbeidsDuurVermindering of VAP-dagen: genoemd naar de regeling van Vrijstelling van ArbeidsPrestaties of Rimpeldagen of, zoals bij Johan, EVA-dagen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten