09 maart 2018

Zorg voor ouderen... big business :-(

"De weerbare verpleeg- en zorgkundige" bericht vandaag op Facebook:
"Bejaardenzorg is BIG BUSINESS geworden ... De commerciële sector boomt in Vlaanderen: van een goede 12.000 bedden in 2012 tot meer dan 20.000 bedden vorig jaar."
Ze voegden dit artikel toe dat opent met "“De commerciële rusthuizen doen minder inspanningen om genoeg personeel in te zetten, de druk om winst te maken is er groot en er wordt zo veel gekocht en doorverkocht dat er geen stabiele eigendomsstructuur is.”"

In het artikel wordt Jozef Pacolet van "Onderzoeksgroep Sociaal en Economisch Beleid en Maatschappelijke Integratie" (KU Leuven) aan het woord gelaten.
"... Volgens Pacolet blijkt uit rapporten van de zorginspectie dat commerciële rusthuizen minder vaak aan alle voorwaarden voldoen op het vlak van voeding voor de bewoners (62 procent die aan de normen voldoet, tegenover 86 procent OCMW-rusthuizen en 84 procent vzw-rusthuizen). Nog volgens die rapporten volgen ze hun patiënten minder goed op (onder meer via permanentie ’s nachts) en doen ze minder goed aan preventie.

“Het is duidelijk dat we de sector goed in de gaten moeten houden”, zegt ook Pacolet. “Vooral OCMW’s en gemeenten zouden veel meer ini­tiatieven moeten nemen om in de markt aanwezig te blijven.”

Veronique De Schaepmeester, gedelegeerd bestuurder van de koepel van onafhankelijke rusthuizen (VLOZO), zegt dat de commer­cialisering “logisch” is. “Er is een vraag, want de bevolking vergrijst en de OCMW’s kunnen het vaak niet meer alleen aan”, zegt ze. “Er is geen verschil in kwaliteit tussen de zorg in een privérusthuis en een rusthuis dat gerund wordt door een OCMW of vzw: ze voldoen aan de normen die Vlaanderen oplegt.”..."


Die De Schaepmeester werkt dan blijkbaar wel voor een onafhankelijke organisatie, maar kan toch gewoonweg niet onafhankelijk zijn als ze die onderzoeksresultaten zo van tafel veegt! 

Wat ons betreft blijven zorg- en privé-organisaties best ver uit elkaars buurt... Winst en zorgen voor mensen kan gewoonweg nooit samen! De mensen zijn er immers de dupe van...
Kies dus maar best, als je naar een verzorgingstehuis moet, voor een vzw of een openbare organisatie! Misschien is je kamer niet zo groot, ziet het gebouw er niet zo "top" uit of is het verkooppraatje niet zo goed, je krijgt wel zorg... in plaats van dat je een product wordt dat een bedrijf zijn winst weerhoudt...

Laten we overigens ook hopen dat de volgende regeringen niet zo rechts zijn als de huidige! "Rechts" staat voor winst en privé, terwijl "links" staat voor de mens en solidariteit... JIJ kan dus zelf zorgen dat het anders wordt!

Meer lezen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten