25 december 2017

Kerstmis... het échte verhaal (?)

Het "Kerstverhaal" en verschillende kersttradities kloppen, zoals verwacht, blijkbaar langs geen kanten! 10x waarom niet:

1. December!??
Aan de hand van de aanwezige felle "ster" kan de nacht waarvan men spreekt in het "kerstverhaal", bepaald worden. Als het gaat over het samenkomen van de planeten Venus en Jupiter dan speelde het verhaal zich af op 17 juni twee jaar vóór "Christus"... of als het was bij het samenkomen van Saturnus en Jupiter dan speelde het verhaal zich af in oktober van het jaar zeven vóór "Christus"...

Daarnaast liggen er, oude plek van het verhaal, in december helemaal nooit geen "herders bij nacht in het veld"

2. 2017 jaar geleden!??
Hierboven lees je al dat Jezus waarschijnlijk niet in het jaar nul geboren werd. Wellicht zitten we er zeker 4 à 6 jaar naast. Tenminste als het klopt dat Jezus werd geboren voor Herodes stierf (73 - 4 v. Chr.). Deze zou immers, omdat "de nieuwe koning der Joden" geboren was, alle jongetjes van twee jaar oud en jonger uit Bethlehem hebben laten vermoorden ("Kindermoord van Bethlehem", als dit al ooit bestaan heeft). 
Jozef en Maria waren echter, na in een droom gewaarschuwd te zijn door een engel, met Jezus gevlucht naar (oud-)Egypte. Pas na de dood van Herodes de Grote keerden zij uit Egypte terug.
PS: Wij bezochten in Aswan (12-'15), althans dat werd ons verteld, één van de plekken waar Jezus, Maria en Jozef verbleven in Egypte, namelijk de Isis-tempel op het eiland Philae 

3. De drie koningen / wijzen!??
Of het er drie waren, is sowieso niet zeker... in de Bijbels gaat dat er  wijzen kwamen, maar niet hoeveel... Het aantal komt waarschijnlijk van de drie soorten kado's die ze bijhadden.

Het zouden geen koningen of wijzen zijn geweest maar Zoroastriërs.

4. Is het een heidens feest dat overgenomen werd door christenen!??
Er wordt beweerd dat Kerstmis overgenomen is van de Romeinse feestdag "Saturnaliën", een feestdag voor de zonnewende van 21 december... maar net als voor andere “heidense” tradities en feesten die directe aanleiding zouden zijn geweest voor Kerstmis op 25 december is geen enkel wetenschappelijk bewijs, blijkbaar...

5. Pas na vier eeuwen ging de Kerk Kerstmis vieren!??
De eerste keer dat Kerstmis gevierd werd op 25 december zou in 336 geweest zijn. Er is niks uit geschriften voor die tijd dat erop wijst dat christenen de noodzaak voelden om de geboorte van Jezus te vieren. Een beetje logisch eigenlijk, want nergens in de bijbel stond wanneer ze dat moesten doen.

In de vijfde eeuw begon zich onder christenen een theorie te verspreiden, dat Jezus nooit als mens had bestaan en deze theorie moest weerlegd worden, waardoor het kerstverhaal belangrijk werd.

6. Kerst is niet politiek correct!??
Kerstmis is niet steeds "politiek correct" geweest en werd bijvoorbeeld in de 16e eeuw 25 jaar lang verboden omdat de toenmalige protestanten Kerstmis beschouwden als één van de symbolen van alles wat mis was met de katholieke kerk.

7. Kerst is Big Business!
Mensen vieren graag feest en na het bedenken van het kerstkado was het ook erg goed voor de economie... en bleef het feest en de kado's bestaan...

8. De kerstman werd bedacht door Coca Cola!??
Blijkbaar werd "de kerstman" tussen 1870 en 1880 “ontworpen” door een cartoonist. Coca Cola kwam pas in 1933 met de kerstman op de proppen in hun reclame.

9. Jingle bells is geen kerstnummer!??
"Jingle bells" werd geschreven voor Thanksgiving (gevierd op de vierde donderdag van november). De originele tekst is ook niet zo "braaf" blijkbaar.

10. Kussen onder de maretak!??
Het zoenen onder maretak zou stammen uit een viking-saga, waar een god gedood werd door een pijl gemaakt van maretak en de godin, die verliefd op hem was, besloot dat nooit nog iemand gewond zou raken door die boom en dat maretak dus voortaan een symbool van liefde zou worden... maar die saga heeft blijkbaar helemaal niets met liefde te maken...
Het hele maretak-gedoe werd blijkbaar uitgevonden in 1719 blijkbaar door iemand die gewoon een excuus zocht om vrouwen te zoenen... en het sloeg aan...

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten