11 november 2017

Grip op resultaten in het sociaal domein

Terwijl Johan afgelopen donderdag in Berlijn zat, ging ook Ine naar een congres.  Zij ging naar het Nederlandse Veenendaal voor het congres "Grip op resultaten in het sociaal domein" van het tijdschrift 'Binnenlands Bestuur' (info congres).

Op 1 januari 2015 was er een decentralisatie in de Nederlandse sociale wetgeving. Toen ging de bevoegdheid van de begeleiding (dagbesteding en individuele begeleiding) van het rijk naar de gemeenten (uitbreiding WMO), net zoals de Jeugdwet en ging de participatiewet van start. Ondertussen zijn we bijna drie jaar verder. Op het congres werd teruggekeken en vooral ook vérder gekeken naar wat er absoluut nodig is om goed verder te gaan.

Ine werkt binnen dit "sociaal domein" van de Nederlands Limburgse gemeente Sittard-Geleen. Ze werkt immers als "WMO consulent" (wat?!). Ine heeft binnen haar functie echter ook wat extra taakjes gekregen die maken dat ze over de drie onderdelen van het sociaal domein werkt: ze onderzoekt of mensen die een heel traject aflegden binnen de participatiewet toch niet beter participeren onder een vorm van dagbesteding (WMO) en daarnaast indiceert ze het 'leerlingenvervoer', waar veel verweving met de Jeugdwet in voorkomt. Voor Ine maakt dit haar functie extra interessant en daarom was dit congres ook zo interessant voor haar.
Veenendaal ligt niet bij de deur. Ine was dan ook van 6:15 tot 8:25 uur van huis om (met de trein) naar dit congres te gaan, maar ze vond het zéer de moeite!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten