23 oktober 2017

7. Arba Minch

Op vrijdag 6 oktober jl. reden we 's ochtends van de Dorze-regio naar, de dichtbij maar lager en aan de Abaya- en Chamo-meren gelegen, Zuid-Ethiopische stad Arba Minch. Op onze reisplanning stond een safari in Nationaal Park Nechisar gepland. Net toen we vertrokken begon het, net als tijdens de nacht, te regenen.

Het Nationaal Park is per 4x4 te bereiken via de zogenaamde "Brug van God", een heuvelachtige landengte tussen het Abaya- en het Chamomeer, en via boot over de meren.
We wilden graag het park inrijden om zo veel als mogelijk afstand te kunnen afleggen en dus zo veel als mogelijk dieren te kunnen zien. Er broeden minstens 200 soorten vogels waaronder de endemische nechisarnachtzwaluw. Er leven 37 soorten zoogdieren waaronder typisch Afrikaanse dieren als hartenbeest, steppezebra, grantgazelle, dikdiks en de grote koedoe... geen "big five", maar daarvoor waren we ook niet naar Ethiopië gegaan.

We kregen echter te horen dat de "Brug van God", zoals steeds na regen, niet te betreden was omwille van té moerassig om over te rijden... Jammer!
Het alternatief dat we hadden was per boot naar het park gaan. We hadden echter geen zin om enkel maar in een bootje te zitten en "enkel maar" nijlpaarden en nijlkrokodillen te zien... dus boekten we een boottochtje mét wandelsafari in NP Nechisar.

De boottocht naar het national park duurde anderhalf uur. Van dichtbij zagen we wat nijlpaarden en krokodillen. Van verder weg zagen we pelikanen, zeearenden en twee koedoe op een open vlakte op een heuvelrug.
Tijdens onze wandeling in het nationaal park kwamen we nog wat zeearenden, een dikdik en een kudde (bange) zebra's tegen. De kudde volgden we een heel eindje.



Onderweg terug naar de andere kant van het Abayameer dobberden we een tijdje bij een favoriete rustplaats van krokodillen. Sommige waren gigantisch! Op dit eilandje zagen we ook een aapje en maraboe's. Voorbijvarend zagen we ook een hamerkop en vele pelikanen.
We zagen ook verschillende vissers aan het werk. Zij riskeren, met al die krokodillen en nijlpaarden, letterlijk hun leven. De bootjes waarmee ze varen, zijn erg primitief en bieden weinig bescherming. Als dobbers aan hun visnetten gebruikten ze lege plastieken flessen... ein-de-lijk eens een voorbeeld van nuttig hergebruik... In Ethiopië, net zoals in vele Afrikaanse landen, zijn ze nog niet bekend met afval scheiden en recycleren... Meestal wordt alles nog gewoon op straat gegooid...

Na onze uitstap genoten we nog van het uitzicht op de twee meren en de Brug van God vanaf "Paradise lodge" waar we die nacht verbleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten