01 augustus 2017

Białowieża

De Poolse regering legt het verbod nog bomen te kappen in het Woud van Białowieża in Polen, een uitspraak van het Europees Hof van Justitie  naast zich neer. Daarmee dreigt één van de mooiste en meest ongerepte stukjes natuur in Europa te verdwijnen, inclusief de bijzondere dieren die er leven.

Ondanks nationale en internationale protesten heeft de in 2015 verkozen Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) opdracht gegeven tot intensivering van de houtkap in het oerbos. De Poolse regering meent dat het kappen gerechtvaardigd is vanwege een uitgebroken plaag van de bastkever. Deze insect is, volgens Greenpeace Polen, echter een veelvoorkomende en natuurlijke bezoeker van het bos die altijd heeft bestaan en het bos heeft deze kever ook altijd weten te overleven. Volgens de natuurbeschermers worden ook gezonde bomen van soms honderd jaar oud gekapt.

De Commissaris van Milieu van de EU maande de Poolse regering in maart 2017 aan om meteen te stoppen met de houtkap. Omdat de regering daar geen gehoor aan gaf binnen de gestelde termijn besloot de Europese Commissie op 13 juli 2017 dat Polen zich bij het Europees Hof van Justitie moest verantwoorden. Op 28 juli 2017 stelde het Europees Hof van Justitie een noodverbod in op grootschalige houtkap in het Oerbos van Białowieża. Maar volgens Polen is dat niet mogelijk. De Poolse regering legt de uitspraak van het hof naast zich neer. Wat daarvan de gevolgen zijn is niet duidelijk - in principe kan Europa nu Polen sancties opleggen.



In september 2017 waren wij nog in het oerbos van Białowieża. We maakten er enkele mooie wandelingen en kampeerden net buiten het nationale park aan de Poolse grens met Wit-Rusland. 


We hadden niet het geluk om één van de vele soorten bijzondere zoogdieren die er leven te zien, zoals de laagland-wisentwolfEuraziatische lynxelandedelhertreewezel en het wild zwijn... Wij zagen er enkel eekhoorntjes, vogels, een boomkikker, vlinders en een slangetje, maar het is echt verschrikkelijk dat al deze dieren leefgebied moeten inleveren en het oerbos nog verder verkleind!

In blogbericht 1 & -bericht 2 kan je teruglezen wat we die twee vakantiedagen in Polen deden in dit bijzondere nationaal park.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten