30 juli 2017

Zomerakkoord... Bah!

Het zomerakkoord van de regering Michel in een notendop:

1. Een 'effectentaks' zonder effect. Een taks van 0,15% procent op aandelenrekeningen boven 500.000 euro is peanuts en perfect te omzeilen door je rekeningen over verschillende banken te splitsen.

2. Jobs, jobs, jobs: nep, nep, nep. Wie niet rondkomt met zijn job (of zijn pensioen) mag er een flexi-job bijnemen: niet alleen in de horeca, maar voortaan ook bij bakkers en kappers. Je mag ook tot 500 euro onbelast bijverdienen door het gras bij de buren af te rijden of te babysitten (ik verzin het niet).

3. Multinationals zien hun belastingstarief verminderen van 33% naar 29% volgend jaar en zelfs 25% in 2020. Dat kost miljarden, en raad eens wie dat gaat betalen? Precies. Tegen oktober komen er alvast voor 500 miljoen euro nieuwe besparingen bij zieken, gepensioneerden en werklozen.

4. De vaste benoeming bij de overheid wordt afgeschaft en 'dooft uit', interimjobs komen er dan weer wél bij de openbare diensten.

Kortom: de miljonairs blijven buiten schot, de multinationals tellen hun geld, en wij betalen de rekening.
Lees HIER meer...

Waarom we een échte miljonairstaks nodig hebben! :

1. Een taks van ocharme 0,15% op effectenrekeningen boven 500.000 euro is een peulschil. Een miljonair met 1 miljoen euro aandelen betaalt 750 euro. Wie durft dat 'fiscale rechtvaardigheid' noemen?

2. De 'effectentaks' van de regering zal weinig 'effect' hebben omdat ze zo gemakkelijk te omzeilen is. Je kunt effectenrekeningen in twee splitsen en bij je partner of je bvba parkeren, of een deel van je geld herbeleggen in financiële derivaten of vastgoed. Precies daarom hebben we een vermogenskadaster nodig (een inventaris van alle vermogens) en moet je alle vormen van vermogen belasten (en niet enkel aandelen).

3. In de droomwereld van de regering brengt de 'effectentaks' 250 miljoen euro op. Maar tegelijk krijgen de multinationals straks forse korting op de vennootschapsbelasting: het tarief zakt van 33% naar 29% en zelfs 25% in 2020. En naar wie gaan die miljarden extra winst? Jup, naar diezelfde miljonairs. Wat ze aan 'effectentaks' betalen krijgen ze via de lagere vennootschapsbelasting dubbel en dik terug.

4. De effectentaks is een puur symbolische maatregel, een 'homeopatische' belasting: zodanig verdund dat het nauwelijks nog impact heeft. Een volwaardige miljonairstaks daarentegen, met een progressief tarief van 1% tot 3% op alle vormen van vermogen boven 1 miljoen euro brengt 9 miljard euro op. We hebben dat geld nodig: om te investeren in sociale prioriteiten en de strijd tegen de klimaatopwarming. De logica van de miljonairstaks is: slapend kapitaal activeren en investeren in sociale en ecologische vernieuwing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten