27 juli 2017

Katla

Wij hebben er al vaker over bericht, de IJslandse en andere pers nog vaker: Katla zou wel eens kunnen gaan uitbarsten!

Katla is de meest actieve vulkaan van IJsland. Een uitbarsting heeft sowieso desastreuze gevolgen omdat de vulkaan volledig onder de gletsjer "Mýrdalsjökull" ligt. Door een uitbarsting smelt er namelijk een aanzienlijk gedeelte van de gletsjer en dit op korte tijd. Dit zorgt voor een "gletsjerdoorbraak", een grote vloedgolf van smeltwater.
Kala barst om de 60 à 80 jaar uit, voor zover vulkanisme natuurlijk een exacte wetenschap is... De laatste uitbarsting dateert van 1918. Ze is dus een beetje "over tijd". Dit zorgt ervoor dat bij iedere periode van toegnomen aardbevingen een betje onrust gecreëerd wordt. De IJslandse meteorologische dienst meldt echter dreigende uitbarsting.
Er zijn sowieso veel aardbevingen in die buurt omdat dit de meest actieve vulkanische regio is van IJsland, maar ook het bewegen van de gletsjer zorgt voor trillingen...
Wij wachten in ieder geval - en dat doen wij nu al zo'n 10 jaar, sinds onze eerste trip naar IJsland - af tot Katla besluit uit te barsten.

Afgelopen december ('16) maakten we een gletsjerwandeling op de Sólheimajökull. Dit is een gletsjertong van die Mýrdalsjökull. Kala ligt dus "in de buurt" (zie bijgevoegd kaartje). Het was dáárom zo grappig dat een domme Amerikaanse net op die plek vroeg of er eigenlijk actieve vulkanen waren op IJsland...

 

Doordat er in het verleden al verschillende uitbarstingen van Katla en andere gletsjervulkanen in de buurt waren, hebben zich grote "spoelvlaktes" gevormd door de verwoestende kracht van gletsjerdoorbraken.

Toen we, in juni 2010, de "Laugavegur" wandelden, trokken we door een spoelvlakte van de Mýrdalsjökull. Wij hadden toen geluk dat we de erg hevige wind in de rug hadden (lees hier meer).


Via deze link kan je de trillingen van Katla opvolgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten