04 juli 2017

28-06-'17

Na twee nachten op Nystrup Camping Klitmøller braken we de tent weer af en pakten we alles weer in om verder te trekken naar het noorden van Jutland.

We maakten een eerste stop aan Bulbjerg. Op de parkeerplaats staat een bunker, maar daar waren we niet voor gekomen. Toch had het even onze interesse omdat er zwaluwen nesten gemaakt hadden in o.a. de isolatiegaten van de bunker. Aan het gedrag van de zwaluwen te zien, hadden ze nog jongen in hun nesten.

"Bulbjerg" is een kalkstenen rots aan het Skagerrak. De rots steekt ferm uit de kustlijn en is 47 meter hoog. Het is de enige rotsformatie in Jutland en enige vogelklif op het Deense vasteland. Doordat de zee zich aan het terugtrekken was, lukte het ons om zonder natte voeten tussen de verschillende inhammetjes van de rots te komen en de vogels, voornamelijk meeuwen, op hun nesten te observeren en fotograferen. Ine kreeg toch nog één natte voet doordat ze nét te lang op een grote steen in zee stond.
Blijkbaar zat er ook vlak boven de rots een bunker... maar daarlangs vogels spotten ging niet...

Vervolgens volgden we, omdat we toch die richting uit wilden gaan, wegwijzers tot aan de duinen van Svinkløv. Het waren mooie duinen, maar we wisten eigenlijk niet wat er 'speciaal' aan was. Blijkbaar, zo lazen we nu, was er in de Vikingtijd, tot de 13e eeuw, een doorgang tussen de Noordzee en de Limfjord.
Lunchen deden we aan "Slette å", het kleine riviertje dat "Slettestrand", dat we wel grappig van naam vinden, haar naam geeft.

Na het lunchen, in het zonnetje, reden we verder noordwaarts naar de dertien km lange Lønstrup-duinen. Het zijn "wandelende duinen". De hoogste duin hiervan heet "Rudbjerg Knude".  Op één van de minder hoge duinen ligt de vuurtoren "Rubjerg Knude Fyr". Deze is een serieuze toeristische attractie, wat ook te zien was aan het aantal bezoekers!
Rondom de vuurtoren lagen allemaal losse bakstenen. Het was duidelijk dat er nog een/meerdere gebouw(en) gestaan hadden, maar hoe het er ooit uit zag, was niet duidelijk. Het duinzand had echter wel heel goed zijn werk gedaan!
De kliffen, ook duinzand, zagen er echt mooi uit! : allerlei kleurschakeringen, golven en dergelijke.

Nadien zochten we "Store Vildmose" op, een mooi natuurgebied met heidevelden en vennen. We wandelden in korte wandeling in gebied "Aaby Bjerg", door heide naar een ven. In het gedeelte waar wij wandelden, lagen stapstenen uit de oudheid. In andere delen van het natuurgebied zijn andere resten uit de oudheid gevonden.
Ondertussen was het weer veranderd van zonnig, over bewolkt naar regenbuien...

Toen we in Aalborg een campingplek wilden bemachtigen, bleek dat er een festival gaande was in de stad waardoor die eerste camping waar we langs gingen, geen kampeerplekken met stroom (foor onze frigobox) meer had. We gingen daarom bij de volgende camping, gelukkig al op zo'n 800 m verder, vragen... en daar hadden we wél geluk. De voorbije twee campings waren "3-steren" campings geweest. Ditmaal was het een camping met 2-sterren.

Het centrum van Aalborg lag op zo'n 2 à 2,5km van onze camping, Aalborg Camping. We gingen daarom te voet naar de stad.

Voordat we in het stadscentrum aankwamen, liepen we langs een wat verpauperde buurt met verschillende sportclubs. Overal liepen sportende mensen en hoe dichter we bij het centrum kwamen, hoe meer pubers we zagen in sportkleding.

Het centrum van de stad was mooi. Er lagen vele authentieke, oude, kleurrijke gebouwen... en er liepen nóg meer (en veel meer) scholieren in sportkledij...
Het festival bleek "Lands Stævne" te heten en blijkt een sport- en gymnastiekfestival voor jongeren te zijn... Op de affiches stond dat het pas de dag nadien zou starten. In het centrum stond wel een grote tribune en was een podium opgezet, maar we zagen verder niets van het sportfestival. 

Na het verkennen van het stadscentrum van Aalborg, aten we erg lekker in één van de drukke eethuizen, waarna we weer terug wandelden naar de camping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten