05 juni 2017

"Dakpannen en boomkikkers in de Doort"


 

 

Afgelopen zaterdag ging Johan met twee collega's 20 km wandelen. Gisteren gingen wij wandelen. De wandeling was slechts 7 km lang (maar door het regelmatig heen en weer lopen, al speurend naar boomkikkers, zal het +/- 9km geweest zijn) en we deden er ... drie uur over... Inderdaad... dat is lang voor die afstand... maar het was ook véél speuren en fotograferen.

De wandeling "Dakpannen en boomkikkers in de Doort" liep door Slek en omstreken (gemeente Echt-Susteren), niet zo heel ver van de grens met Maaseik. De wandeling was, ondanks de korte afstand, toch erg afwisselend (weilanden, loofbos, akkers, meertjes, meanderend riviertje)!
Het weer was niet ideaal voor boomkikkers: het was niet zonnig, het regende met momenten en de temperatuur was niet erg hoog... maar tóch slaagde Johan er in twee boomkikkers te spotten!
Daarnaast zagen we ook drie reigers, twee aalscholvers, een zwaan, futen, veel insecten en véle veldbloemetjes.
Wat jammer was, was dat de laatste kilometer (of zo) gewoon over de rijweg ging, maar ja.

PS: De meertjes/plassen zijn ontstaan ten gevolge van de kleiwinning door de Echter dakpannenfabriek "De Valk" tussen 1920 en 1960, welke daarmee een al sinds de late middeleeuwen bestaande traditie van kleiwinning voortzette. Ook vond er kleiwinning plaats ten behoeve van de aanleg van de spoorlijn tussen Roermond en Sittard.

"Dakpannen en boomkikkers in de Doort" uit "Natuurparels in Midden-Limburg, 10 rondwandelingen door natuurgebieden tussen Susteren en De Peel", Uitgeverij TIC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten