23 mei 2017

Kluis wereldzadenbank

In 2008 werd op Spitsbergen, onder een berg nabij Longyearbyen, de hoofdstad van het eiland, een zadenkluis aangelegd op zo'n 120 meter diepte.
Deze "Wereldzadenbank" (of "Svalbard Global Seed Vault") is opgericht om zaden te bewaren om de groei van planten herop te starten in het geval van natuurrampen, oorlogen, kernrampen ed.

Door zijn locatie en bouw is het een soort 'superdiepvries'. In die diepvries liggen een miljoen pakketten (anderen zeggen anderhalf miljoen) met zaden van de belangrijkste gewassen en bomen ter wereld.
De oorlog in Syrië heeft er al voor gezorgd dat vorig jaar de allereerste keer een beroep moest gedaan worden op de zadenbank (lees meer).

Bij de opening van de kluis werd nog gezegd dat de constructie onverwoestbaar was: natuurrampen, oorlogen, klimaatverandering, enz. zouden niet opgewassen zijn tegen de solide constructie in de berg.  Afgelopen winter was het echter zo uitzonderlijk warm (soms tot 40°C boven de normale temperatuur en gemiddeld 7°C warmer dan anders) dat de permafrost, de altijd bevroren grondlaag, smelt. Hierdoor is er water in de kluis kunnen lopen. Bij de oprichting in 2008 werd er geen rekening mee gehouden dat de permafrost errond ooit met ontdooiing bedreigd zou worden. Ingenieurs werken nu aan oplossingen.
Gelukkig zouden de zaden zelf niet beschadigd zijn!


Dit is nog maar eens een bewijs dat er écht dringend iets moet gebeuren tegen de opwarming van de aarde... en net nu zijn er non-believers als Trump aan de macht... maar ook dichterbij, in onze eigen regeringen, zijn ze slecht bezig wat betreft het klimaat...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten