29 mei 2017

Het Kraterfront

De héél opmerkzame bloglezer heeft het vast al gezien: er staat sinds gisteravond een nieuw tripje bij "Geplande reisjes en weekendjes weg" (in de vaste rechter kolom van deze blog). We gaan namelijk op 10 en 11 juni as. naar de regio rondom het West-Vlaamse Ieper.

Op 10 juni is er namelijk, 's avonds, het openingsevenement van editie 2017 van GoneWest (reflections on the Great War) ter herdenking van de zogenaamde "Mijnenslag" van 7 juni 1917 - tijdens WO I dus - aan het Westfront in de Westhoek. Het evenement gaat door in Wijtschate, een deelgemeente van Heuvelland.

Het openingsevenement "Het Kraterfront" start om 22u, maar wordt voorafgegaan door enkele concerten. "Het Kraterfront" is een artistieke beeld- en geluidshappening langs elf "kraters" in het landschap. Die elf kraters, ontstaan tijdens de "Mijnenslag", bevinden zich op een oppervlakte van 4 km. Ze worden uitgelicht en er zal vuurwerk plaatsvinden. Kunstenares Shelbatra Jashari staat in voor dit beeldende luik. De muziek, live, wordt voorzien door - en dat is meteen ook de grootste reden van onze interesse en aanwezigheid - Godspeed You! Black Emperor.


Een beetje geschiedenis:
"Zero Hour" was de codenaam van de militaire operatie waarbij, na anderhalf jaar graven en tunnels bouwen onder de Duitse loopgraven, in de vroege ochtend van 7 juni 1917 (4u10) de hel losbrak: 19 mijnen explodeerden. In totaal waren er 431.700 kilogram explosieven. De schok voelde aan als een aardbeving. De mijnen lieten grote putten, "kraters", na. Het bekendste restant van de Mijnenslag is "Krater 11" in Wijtschate, beter gekend onder de naam "Pool of Peace", een krater met een diameter van 76 meter.

De Mijnenslag was op 14 juni 1917 afgelopen. Het dodental was enorm: ongeveer 25.000 Duitse en 17.000 Britse soldaten. Na deze aanval hadden de Geallieerden 7 kilometer terreinwinst: in de loopgravenoorlog van 1914-1918 was dat een groot succes. Meer lezen? Klik HIER.

Op 10 en 11 april 1918 werd Mesen opnieuw door de Duitsers veroverd, maar op 28 september 1918 werd het opnieuw bijna volledig bevrijd door de Nieuw-Zeelandse troepen.

We gaan, slechts één nachtje, overnachten in "B&B Pottebreker" in Vlamertinge, maar natuurlijk gaan we er ook van profiteren dat we nog eens in deze mooie, maar vooral geschiedkundig erg interessante en belangrijke streek zijn... Of we er gaan wandelen, musea, loopgraven, oorlogsgraven of andere dingen gaan bezoeken, moeten we nog beslissen... en dat hangt waarschijnlijk ook af van het weer... De voorlopige voorspellingen voor dat weekend zijn 23 à 24°C en 's ochtends buien.

Het is eigenlijk heel toevallig dat Johan "ontdekte" dat Godspeed You! Black Emperor, Canadezen, dan in België zijn en onderdeel uitmaken van dit evenement... maar iedere mogelijkheid om deze fantastische postrock band te zien, willen we zeker benutten... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten