17 mei 2016

De diversiteit van Ethiopië ontdekken...





Hierboven zie je enkele afbeeldingen van Ethiopië. Je ziet meteen hoe divers het is. 
Ethiopië is divers in landschappen en natuur: Ethiopië bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden landschappen: het Ethiopisch plateau (of Hoogland van Abessinië), het Somalihoogland en tussen deze beide hooglanden de Ethiopische slenk. Het is heel dor, maar ook heel groen en er zijn grote geothermische velden. De typische Afrikaanse dieren (zoals leeuwen, buffels, zebra's, olifanten, antilopen en neushoorns) leven er, maar ook de wilde ezel, de Ethiopische berghond e.a. specifiek Ethiopische dieren komen er voor. Het plantenrijk is ook erg divers en ook weer verschillend per regio.

De bevolking woont overwegend op het platteland. Slechts 13% woont in de steden. De dichtstbevolkte gebieden liggen in het centrale hoogland. Het oosten en zuidoosten zijn zeer dun bevolkt. Ethiopië heeft een relatief jonge bevolking; bijna 50% is jonger dan 15 jaar, terwijl slechts 26% ouder is dan 29 jaar. De levensverwachting bij geboorte is slechts 48 jaar. De zuigelingensterfte wordt geschat op 12,2%.
De cultuur van Ethiopië heeft een grote diversiteit. Er zijn invloeden uit Jemen, Somalië, Eritrea, Soedan, India en Italië. De bevolking is samengesteld uit een grote verscheidenheid van groepen: De Amhara, Tigray, Oromo (Galla), Afar, Somali, Sjankalla en verder zijn er nog kleinere bevolkingsgroepen zoals de Falasha (of Abessijnse joden), de Goeragi en de Sidamo (Gemoe Gofa en Kaffa). 
Er worden 70 talen en 200 dialecten gesproken. Engels is, gelukkig voor ons, de voornaamste "handelstaal".

Volgens de volkstelling van 2007 behoort 63% van de bevolking van Ethiopië tot het christendom en 34% tot de islam. Een kleine drie procent van de bevolking hangt het animisme aan. Veel christenen horen tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. Tot 1959 was de Ethiopische Kerk onderdeel van de Koptische Kerk.


De landbouw is de belangrijkste pijler van de economie. Meer dan 70% van de bevolking vindt haar bestaan in deze sector. De landbouw is hoofdzakelijk gericht op de productie van voedingsmiddelen voor eigen gebruik. Maar er is ook werk in de mijnbouw, handel, industrie, het bankwezen enz.

De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba. Wij waren hier al in de transferzone, op de luchthaven,  toen we met Ethiopian Airlines naar en van Zambia vlogen.

Meer info : HIER

 

 

... en Ethiopië wordt de bestemming van onze septemberreis in 2017!
We weten het: het is nog ver weg en er kan vanalles gebeuren... maar we mogen al dromen, he ;o)

In dit bericht van 31-07-2015 spraken we ook al over onze Ethiopië-dromen...

En verder: 
Ethiopië zou, omwille van z'n hoge ligging en constante (warme) temperaturen, een ideale omgeving zijn voor mensen die gevoelig zijn aan weerschommelingen (o.a. reuma-, fibromyalgie- e.a.-patiënten)... Ine dus! Ine is daarom héél benieuwd of dít de plaats is op aarde waar ze (bijna) pijnvrij is! Ze wacht geduldig af ;o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten