17 februari 2013

De Beurs en de Kazerne

Gisteren brachten we een dagje door in Mechelen. We bezochten de Fiets- en Wandelbeurs in de Nekkerhal. Net zoals bij ons bezoek aan de "Antwerpse Bijzondere Vakantiebeurs", een paar weken geleden (blogbericht), wilden we hier ideetjes opdoen... ditmaal dus specifiek voor wandelvakanties (Fietsen is NIETS voor ons!).

Ook wilde Ine navraag doen naar GOEDE verbandmaterialen voor blaren... wat toch bij informatie over wandelvakanties hoort, he... en zeker Ine zou ermee geholpen zijn ;o). Op haar voeten en tenen blijft geen enkel pleistertje, compeedje of zo kleven... maar dát soort zaken kon ze niet op de beurs vragen/bekijken. De beloofde materialenbeurs bevatte ándere zaken dan wij verwachtten... De beurs viel, wat dat betreft, dus wat tegen, maar we leerden wel weer een aantal wandel-reisorganisaties kennen, we werden lid van Landschap vzw, kochten een boekje met dagwandelingen in IJsland en vonden allerlei informatie over gemeentes en streken in verschillende landen.

Gelukkig waren we er al vroeg, net na openingstijd, want het was DRUK en het duurde zo'n 2,5 uur eer we alles gezien hadden.

Na de beurs parkeerden we de auto in de buurt van onze volgende 'bestemming' en wandelden we het centrum van Mechelen in om wat te eten.

Rond 2u kwamen we aan bij die volgende 'bestemming'... :
"Kazerne Dossin" (wikipedia & officiële website).

We gingen eerst even naar de binnenplaats van de vroegere 'kazerne' (die ondertussen omgevormd werd tot appartementen) en bekeken de herdenkingszalen... Hier wordt herdacht dat 24.161 Joden vanuit deze kazerne, in 28 verschillende transporten, naar Auschwitz-Birkenau gebracht werden tussen 1942 en 1944...
Uiteindelijk zouden er maar 1250 van deze, voordien in België levende Joden, overleven...

Het museum ligt tegenover de kazerne. Hier bleven we vervolgens tot aan sluitingstijd, 17u. We beken er verschillende filmpjes, foto's en voorwerpen en lazen 'r veel informatie over de Joodse deportaties en de toenmalige maatschappij en de geldende principes... TRIEST allemaal! en dat op basis van...??? ...
Ine maakte ook enkele foto's in en rond de kazerne en het museum. Deze kan je hier bekijken.

"Museum Kazerne Dossin" was een interessant museum. We zagen al verschillende musea en monumenten over de holocaust, het onverdraagzame Nazisme, WOII ed. en vonden 'm zeker de moeite waard. 't Is zeker niet het beste, maar ook niet het slechtste/oninteressantste dat we zagen in zijn soort... Een aanrader dus!

Ons avondeten aten we in 'Afrit 26'
en zo sloten we een mooie dag lekker af.

3 opmerkingen:

  1. Geen idee dat er zo 'n museum was in Mechelen, terwijl ik daar de afgelopen jaren regelmatig ben geweest.

    Was het eten goed in Afrit 26? Ik kom af en toe in Afrit 24.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben al een paar keer goed gegeten daar. Gewoon goed, gewone tavernekost en -menu. Afrit 24 ken ik niet, ook 'ns proberen na een dagje weg ;-)
    Het museum is er nog niet lang. De kazerne dus al wél. Dat wist ik ook niet... Geschiedenis op school ging voornamelijk over de slechtheid van de Duitsers... en niet dat WIJ er ook aan mee deden :-(
    't Is de moeite!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh nee, ik vergiste me, in Bekkevoort heet het Pact 24 ipv Afrit 24 :-)

    BeantwoordenVerwijderen