31 maart 2012

Therapeutische Gemeenschap

Afgelopen donderdag had De Kiem, een organisatie vergelijkbaar met Katarsis waarvoor Johan werkt, een studiedag over de toekomst van de drughulpverlening. Ze organiseerden dit ter ere van het 35-jarig bestaan van de organisatie.
Gisteren hield diezelfde organisatie, uit het Gentse, een gesloten studiedag voor professionelen uit de verslavingszorg. Johan en zijn collega's gingen hier naar toe.

Deze studiedag werd gegeven door George De Leon, dé grote onderzoeker van de 'therapeutische gemeenschap' binnen de verslavingszorg.

Een 'therapeutische gemeenschap' (TG) is in de jaren '60 ontstaan. In die tijd werd er voornamelijk vanuit psycho-analyse en dergelijke stromingen gedacht over psychische stoornissen, verslaving enzoverder. De TG's werden opgericht door individuen die zich niet geholpen voelden binnen de hulpverlening van die tijd. 'Zelfhulp' was dan ook het uitgangspunt van deze opgerichte gemeenschappen/communes.
Na verloop van tijd begonnen ook hulpverleners te werken binnen deze TG's. Eén van de psychologen die veel onderzoek deed binnen deze TG's was George De Leon.

Veel van de "oude" principes van vroeger gelden nog steeds binnen de huidige TG's, ook binnen de TG van Katarsis waar Johan als psycholoog werkt... Gedurende de studiedag werden deze principes, methodes en theorie nog eens opgefrist en verduidelijkt... Johan vond dit erg interessant en het was zeker nog 'ns nodig om bij de rol van de hulpverlener binnen 'zelfhulp' stil te staan...
Meer info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten