Op "Iceland Volcano and Earthquake Blog" werd al maanden geschreven over kleine aarbevingen in de buurt van Grímsvötn... en gisteravond rond half 6 plaatselijke tijd barstte vulkaan Grímsfjall uit!
Even al duidelijk iets maken:
Grímsvötn is het kratermeer dat ontstond na eerdere vulkaanuitbarstingen. "Vötn" en "vatn" is IJslands voor 'meer'. Wat Grímsvötn specialer maakt is dat het zich bevindt in de grote gletsjer Vatnajökull. Het meer is dus steeds bevroren... Behalve als de Grímsfjall, een vulkaan die onder de Vatnajökull ligt, uitbarst. Dan smelt het water door de warmte van de magma. Op het kaartje hieronder zie je hoe groot het meer (blauw) is t.o.v. de gletsjer (wit). "Fjall" is IJslands voor 'berg'.
Máár de IJslanders maken het zich ook graag gemakkelijk: Zij noemen vaak zowel de vulkaan als het meer "Grímsvötn"...
Er ontstond, logisch, een grote as- en stoomwolk boven Grímsvötn. De stoom die de wolk bevat is ontstaan door de aanraking van de ijskoude gletsjer met de hete magma. De vulkaanassen worden omhoog gestuwd door de enorme kracht die van zo'n uitbarsting uitgaat. Voor mensen die binnenkort gaan vliegen, heeft dit niks te betekenen! De assen zijn minder fijn en veel zwaarder als die van de Eyjafjallajökulluitbarsting vorig jaar. Ze zullen dus veel sneller 'neervallen' en dat zal hoogstwaarschijnlijk al op IJsland zelf zijn.
De vorige uitbarsting van de Grímsvötn dateert van 2004. De huidige uitbarsting zou wel de hevigste van de Grímsvötnuitbarstingen zijn in 100 jaar tijd.
In dit filmpje kan je de as- en stoomwolk duidelijk zien. De eerder witte rookpluim is stoom, de grijzere rook zijn assen. Op het einde van het filmpje zie je ook enkele bliksemschichten die ook steeds aanwezig zijn in zulke wolken. Het is de elektrische ontlading die plaats heeft tussen de verschillende deeltjes in de wolk.
We volgen het de komende dagen zeker op! Spannend!
Als je zelf mee wilt volgen kan dat o.a. via volgende bronnen (allemaal in het Engels):
Geen opmerkingen:
Een reactie posten