Deze foto's maakten we in Yellowstone National Park toen we in 2009
op rondreis waren in de Verenigde Staten (hele foto-album). Toen was de vulkaan 'Yellowstone' erg rustig... maar men wacht al decennia (en nog véél langer ook) op een volgende uitbarsting...
De caldera (krater) steeg nu op korte tijd met zo'n 25 cm... Gaat Yellowstone uitbarsten!???
Tuuuuurlijk! Gaat hij uitbarsten! Maar wanneer... ????
Om dit nieuws metéén erg te relativeren, citeren we eerst even een wetenschapper :
"You are talking about a volcano that has not been erupted for hundred thousand years or so. We do not really expect any imminent volcanic activity. There is no panic, there is no alarm. Basically things in Yellowstone are doing what they are always doing. It is a very active place geologically, but that does not mean a volcano is going to erupt imminently."
Volgende tekst komt uit een fotorapportage van maandag op skynet.be:
De supervulkaan die onder Yellowstone National Park in Wyoming sluimert, zorgt opnieuw voor onrust nu blijkt dat hij aan een recordtempo aan het stijgen is. In 2005 kreeg de wereld de film 'Supervolcano' voorgeschoteld, waarin de gevolgen van een nieuwe uitbarsting van deze vulkaan uit de doeken werden gedaan. Het was jammer genoeg niet zomaar een rampenfilm. Hij was gebaseerd op 'wetenschappelijk bewijs, geloofwaardige voorspellingen en diepgaand onderzoek van vooraanstaande geologen'. Intussen is de grond rond de vulkaan al met 25 cm gestegen. Wetenschappers weten dat de supervulkaan weer zal uitbarsten. Het is alleen de vraag wanneer dat gaat gebeuren en welke maatregelen er getroffen kunnen worden.
De vulkaan van Yellowstone is één van de meest krachtige en zonder twijfel de gevaarlijkste ter wereld. In het park bevindt zich trouwens een enorme caldera of krater die het gevolg is van een felle vulkaanuitbarsting. Als de vulkaan van Yellowstone in volle hevigheid uitbarst, zou dat wel eens het einde van de mensheid kunnen betekenen. De laatste uitbarsting was 640.000 jaar geleden. Volgens wetenschappers zou de vulkaan om de 600.000 jaar uitbarsten. Zitten we op een tikkende tijdbom ?
Nieuwe radarmetingen bevestigen wat onderzoekers al langer vermoedden: de supervulkaan onder Yellowstone Park is allerminst in slaap gevallen. En een uitbarsting zou voor een knal zorgen die duizenden keer zwaarder is dan die van de Mount St. Helens in 1980. De uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull in april 2010 is er niets tegen. In het ergste scenario zou de lava zo ver in de lucht spuwen dat er zich een giftige wolk zou ontstaan die duizenden kilometers ver zou drijven en maar liefst twee derde van de Verenigde Staten onbewoonbaar zou maken.
De laatste grote uitbarsting van de supervulkaan onder het schijnbaar kalme park met zijn fotogenieke geisers, dateert meer dan 640.000 jaar geleden. De caldera (wat kookpot of ketel betekent) die toen ontstond, overlapt gedeeltelijk met twee oudere caldera's wat verder naar het zuidwesten. Verder in die richting is het spoor van nog eerdere uitbarstingen tot in Nevada terug te vinden. Een ongeveer 800 kilometer lange en 70 kilometer brede vallei dwars door de Rocky Mountains laat zien hoe Noord-Amerika ten opzichte van de hotspot naar het zuidwesten bewogen is.
Sinds die laatste uitbarsting heeft de vulkaan ongeveer 30 kleinere uitbarstingen gehad. De recentste was 70.000 jaar geleden. In het begin van 2004 zagen wetenschappers dat de grond boven de Caldera met ongeveer 7 centimeter per jaar stijgt. Tussen 2007 en 2010 leek de vulkaan tot stilstand gekomen te zijn, maar sinds de vulkaan een hap lucht heeft genomen, is de grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen. "Het is een buitengewone waarneming, vooral omdat het over zo'n groot gebied gaat", aldus Bob Smith, professor in de geologie aan de universiteit van Utah.
Wetenschappers denken dat de zwelling van het magmareservoir zeven tot tien kilometer onder het oppervlak ligt. "Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat de magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting", aldus Bob Smith, die recent een studie leidde naar de supervulkaan. "Daarin vonden we waardevolle aanwijzingen over wat er gaande is in de ondergrondse leidingen van de vulkaan. Die kunnen helpen met het voorspellen wanneer de volgende vulkanische Yellowstone uitbarsting kan plaatsvinden.
Het Yellowstone National Park bevindt zich in de staat Wyoming en is al sinds 1872 officieel beschermd natuurgebied. Daarmee is Yellowstone het oudste nationaal natuurpark van het land. Het park, dat zich midden in een vulkanisch gebied bevindt, strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 9.000 km². Onder de voeten van de bezoeker sist en borrelt het uit alle kieren en spleten. Klodders kokende modder spatten in het rond, waterpoeltjes in alle kleuren van de regenboog dampen je tegemoet. De zwavelgeur van rottende eieren blijft nog lang in je kleren hangen.
Yellowstone National Park mag wel het spectaculairste natuurpark ter wereld worden genoemd. Nergens zijn de rommelende ingewanden van de aarde zo dichtbij en zowat 62% van alle geisers ter wereld bevinden zich in Yellowstone. De grootste geiser ter wereld, de Steamboat Geyser, spuwt er stoomwolken tot zo'n honderd meter de lucht in.
Wat de argeloze bezoeker meestal ontgaat, is dat hij zich op het dak van de grootste vulkaan ter wereld bevindt. De krater, het restant van de vorige megauitbarsting 640.000 jaar geleden, is zó groot, dat veel onderzoekers hem lange tijd domweg over het hoofd hebben gezien. Op satellietopnames werd pas echt duidelijk waar de onderzoekers al die tijd midden in hadden gestaan: de reusachtige krater beslaat ruwweg de helft van het Yellowstone Park. De 'Yellowstone Caldera', zoals de krater heet, meet 80 bij 55 kilometer, een gebied bijna zo groot als Oost- en West-Vlaanderen samen.
De laatste jaren rommelt het trouwens behoorlijk in Yellowstone. Er zijn nieuwe scheuren ontstaan rond Norris Bassin, waaruit kokend heet water omhoog sijpelt en onwelriekende dampen opstijgen. De Steamboat Geyser is na een rustperiode van negen jaar sinds mei 2000 weer actief. Een aantal voetpaden langs de noordelijke kraterrand is sinds 2003 afgesloten. Te gevaarlijk voor het publiek.
De ondergrondse activiteit in het Yellowstone Park wordt dan ook nauwgezet in de gaten gehouden. Continue GPS-metingen verraden de geringste steiging of daling van de bodem. En verspreid door het park staan seismometers opgesteld, die elke trilling in de aardkorst registreren. Per jaar vinden er maar liefst duizend tot drieduizend aardbevingen plaats in het gebied. De meeste daarvan zijn wel te klein om opgemerkt te worden door de bezoeker.
Het klinkt allemaal behoorlijk indrukwekkend, maar de kans op een megauitbarsting in de nabije toekomst is uiterst klein. Onderzoekers van het Yellowstone Vulkaan Observatorium schatten de kans dat de vulkaan op korte termijn weer tot een megauitbarsting komt op 1 op 730.000. Dat is een getal dat vergelijkbaar is met de kans dat de aarde getroffen wordt door een asteroïde van een kilometer of groter. We hoeven ons dus nog niet direkt ongerust te maken.
Alweer dus een bericht over één van onze 'dadakes': "vulkanen en hun grillen"!
Waaaauw, hoe groots is de natuur en hoe nietig zijn wij...
Onze avonturen tijdens onze USA-reis kan je hier (nogmaals) nalezen...
Yellowstone NP was zeker één van de hoogtepunten van die reis in 2009!
Last-minute-nieuws over vulkanen en hun
uitbarstingen, dus ook over die van in Japan die
op dit moment aan het knallen is, vind je op Eruptions.
op dit moment aan het knallen is, vind je op Eruptions.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten