22 augustus 2010

De Duiker, zijn Hand en de kleine Reuzin

Aangezien we gisteren niet naar Pukkelpop gingen, bedachten we iets anders om te doen nádat Johan in de tuin werkte...  We trokken naar Antwerpen waar dit weekend twee reuzen met behulp van de lilliputters van straattheatergezelschap 'Royal de Luxe' rondlopen... 

De Legende van de Duiker, zijn Hand en de kleine reuzin:
"In de tijd van de legenden had een Reus zich op de oever van een grote rivier geïnstalleerd. Alle schepen die over de rivier voeren, moesten langs hem op hun weg. Net zoals er vandaag de dag betaald moet worden voor sommige autowegen, vroeg de Reus aan iedereen die over de rivier wilde varen tol. Met dat geld bouwde hij de stad van zijn dromen. Daar liet hij dokken graven als immense badkuipen voor hemzelf en de andere Reuzen die op bezoek kwamen.

Op een dag namen veroveraars uit een andere wereld hem gevangen en hakten zijn hand af. De stroming voerde de Reus en zijn hand mee naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Raar maar waar, de hand leefde alleen verder op de zeebodem en streelde er de rotsen, algen en vissen om zich bezig te houden.

Op een dag werd een postzak van een schip van de Red Star Line dat naast de hand was gezonken, door een hevige storm meegezogen. Vastberaden en vol moed nam de hand de postzak mee naar een van de badkuipen van de stad. Aangezien de hand geen arm had, kon ze de zak niet op de kade neerzetten.

Intussen was de Kleine Reuzin per boot op zoek naar de Reus, haar oom. Ze vond hem echter niet terug. Op de plek waar de Reus rustte, werd hij gewekt door een geiseruitbarsting. De Reuzen die onder water leefden en hem verzorgden, maakten een duikerspak voor hem, zodat hij op zoek kon gaan naar de Kleine Reuzin, van wie hij zoveel hield.

Over onderzeese zandduinen vervolgde hij zijn weg tot hij bij een van de badkuipen van de stad kwam, waar hij languit ging liggen.

Het verhaal wil dat hij zijn hand, de postzak en de Kleine Reuzin terugvond... maar dat alles is slechts een legende..."

Toen we aankwamen aan de kaaien zat 'de duiker' aan het Zuiderterras een dutje te doen (foto 1).  Hij had immers 's ochtends de hele tijd naar zijn nichtje, de kleine reuzin, gezocht...

Zelfs al zat hij neer toen we 'm de eerste keer zagen, toch zag je dat de duiker énorm groot was!  De volwassenen stonden zich allemaal kinderlijk te vergapen aan de reus van 9,5 meter groot, 2,5 ton zwaar met schoenmaat 237.  De kinderen stonden er wat verward bij...  Wat was dát!??
We lieten de duiker nog even rusten.  Hij zou pas weer opstaan om 16u.

We liepen daarom even de Hoogstraat in om, tevergeefs, een leeg plekje op een terrasje te vinden...  Ook gingen we O'zon binnen.  Ine had de vorige keer, toen Johan op Radio Centraal kwam, namelijk gezien dat ze hier heel mooie kleren én schoenen hadden...  Die eerste vond Johan, die laatste Ine.

Iets voor vier gingen we dan klaarstaan om de duiker in beweging te zien...  Er stónd al heel veel volk maar dat blééf maar toestromen...
En dan om 16u deden de lilliputters terug de duikhelm van de duiker op en ging hij weer op zoek naar zijn nichtje...

Ine had al opgemerkt dat er nog een spandoek over de weg gespannen hing.  De duiker zou er on-mo-ge-lijk onderdoor kunnen... zou hij dan toch een andere route nemen... misschien stonden we helemaal verkeerd...
Maar wat gebeurde er!?  De duiker werd óver het spandoek gezet!  Hiervoor had men een gigantische kraan nodig en moesten er heel wat kabels los- of net vastgemaakt worden...  Wat 'n gedoe... maar wat een immens ding zweefde daar ineens in de lucht!  Waaaw!

Eens over het spandoek was hij al snel bij ons!  Écht geweldig!: groot, mooi afgewerkt, doordat de ogen en de mond van de reus kunnen bewegen geloof je zó dat hij bestaat!...  Je weet natuurlijk wel dat dat niet zo is, zeker als je die lilliputters keihard ziet werken om de reus z'n benen op te heffen, maar je gaat er helemaal in op...  Prachtig gewoon!
Er zijn dertig (!) mensen nodig om de duiker in beweging te brengen!
We hebben er 'n filmpje van... zie beneden in dit bericht!

Toen de duiker voorbij was, wilden we iets gaan drinken en moest Ine pleisters gaan kopen want haar hielen lagen open van de blaren.  Het duurde door de drukte erg lang eer we aan de Groenplaats en in het Grand Bazar Shopping Center waren... en nog langer eer we bediend werden... dus zijn we, nadat Ine haar hielen vol pleisters plakte, zonder te drinken vertrokken.  We hadden geen tijd om te wachten en om traag te doen!  We wilden de kleine reuzin óók nog zien! ;o)

Toen we in de buurt van de Rooseveltplaats waren, zagen we een kraan en een grote aanhangwagen met een boot erop...  Hier zou de de kleine reuzin langs komen, besloten we!  Na een kwartiertje wachten, was ze daar!
In vergelijking met haar oom is ze véél kleiner, maar nog is ze 5,5 meter hoog en weegt ze 800 kg!

Voor onze ogen werd ze eerst recht getrokken uit haar rijdende stoel, wandelde ze  - naar 't schijnt aan 2,5 km per uur (link naar ons filmpje vind je onderaan dit blogbericht) - naar haar boot en werd ze hier in gehezen.  De lilliputters deden vervolgens haar regenpak aan...

Dit 'reuzinnetje' is veel beweeglijker en veel eleganter dan de duiker.  Ze heeft nóg sprekendere ogen dan haar oom... Moooooi!  Het lijkt net een échte guitige kleuter!

Omdat we eerst de mega-grote duiker zagen, leek de kleine reuzin maar kleintjes... maar nóg was ze groot natuurlijk!

Er werd rondverteld dat de duiker en de kleine reuzin elkaar pas de dag nadien, vandaag dus, tegen zouden komen...  Het had dus geen zin om erachteraan te gaan, dachten we, we hadden immers beiden gezien...  Blijkt, zo lezen we vandaag op allerlei websites, dat ze elkaar gisteren wél tegen gekomen zijn...  Eigenlijk had, vooral Ine, de twee nog sámen willen zien, filmen en fotograferen...  Maar ja, dan waren we nóg verder van onze auto af geweest en Ine strompelde al serieus met haar kapotte hielen... Maar toch :-(

Vandaag is de laatste dag dat de reuzen rondlopen in Antwerpen.  Wij kunnen niet meer gaan omdat we allebei moeten werken...  Jammer...  Zó geweldig!  Maar voor wie tijd heeft, is het écht de moeite om te zien!

Hier het schema waar ze vandaag vertoeven:
11u:
De Duiker en de kleine Reuzin slapen samen en ontwaken na een zachte nacht op het Sint-Jans Plein.
12u30 tot 16u:
De Duiker en de kleine Reuzin zijn dolblij en nodigen iedereen uit op een grote picknick in Park Spoor Noord (adres: Damplein 27).  Ze geven de wijze raad om boterhammen mee te nemen!
17u30:
De Duiker en de kleine Reuzin nemen afscheid op de Londenbrug.

Waaaauw!  We zijn blij dat we de reuzen gezien hebben!  Als we nog ergens de kans krijgen om ze te zien...  Gráág!
De plaatsen waar de reuzen komen, worden zo lang mogelijk stil gehouden.  De volgende locatie is wel al bekend:  Ze zullen van 23 tot 28 november in Mexico te zien zijn!...  Dus wie weet als onze last-minute-vakantie eind november-begin december er eentje naar Mexico is... ;-) 
'Royal de Luxe' past zijn show steeds wat aan aan de geschiedenis van de stad waar ze komen...  Vandaar de afgehakte hand in het Antwerpse verhaal, natuurlijk...

1 opmerking:

  1. Ja, het is inderdaad bezienswaardig en fantastisch tegelijk, enorm veel volk een hoop gedrang en vooral heel veel fietsen waar je bijna je nek over brak, het is natuurlijk wel goed dat je met de fiets komt maar als er zo veel volk op de been is kan het wel gevaarlijk en een serieus opstakel vormen! De kinderwagens waren ook al in grote getallen aanwezig. Ik heb verschillende mensen toch wel horen mopperen omdat ze bijna hun nek braken over de fietsen en kinderwagens! Misschien is het toch wel aan te raden de route op voorhand uit te brengen, zodat de mensen zich wat kunnen verdelen aan de kant en ook de kinderen wat veiliger kunnen blijven staan. Ok de misterie zal daardoor misschien niet zo groot meer lijken maar veiligheid met die grote massa mensen is toch ook belangrijk! Ik werd bvb zeer hardhandig door een van die medewerkers, een jong meisje die de mensen aan de kant moest schuiven, aangepakt, ze duwde me regelrecht tegen mijn borsten wat wel pijnlijk was en greep mijn camera vast zodat ik geen foto kon pakken, dit ging mij toch wel wat te ver! Maar gelukkig ben ik net niet gevallen , anders had het wel nare gevolgen kunnen hebben! Dit heb je dan met zoveel volk op de been en geen goede info van de route bvb!

    BeantwoordenVerwijderen